Hlavní obsah

Senátoři odsoudili postup Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost ve středu jednomyslně schválil návrh usnesení, ve kterém odsoudil postup Ruska v krizi na rusko-ukrajinských hranicích. O usnesení budou senátoři hlasovat ve středu 3. března.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezávislý).

Článek

Předseda výboru Pavel Fischer si myslí, že jedním z cílů Ruska může být odtržení Evropy od Severní Ameriky. Fischer odůvodnil návrh tím, že jako druhá komora parlamentu má mít Senát připravený další postup vzhledem k závažnosti napětí na hranicích Ukrajiny.

Moskva tento týden oznámila konec manévrů kolem Ukrajiny. Fischer ale uvedl, že senátoři nemají důvěru, že Rusko opravdu jednotky stahuje.

Výbor odsoudil postup Moskvy, která podle něj eskaluje napětí, porušuje mezinárodní závazky, destabilizuje kontinent a podlamuje mír v Evropě. „Putin je lídr, u kterého si dnes podává dveře celý svět, to je možná jeden z cílů, kterých chtěl dosáhnout,“ vysvětloval Fischer.

Jako další z možných ambicí Ruska označil odtržení Evropy od severoamerických spojenců.

Válka začne ve středu? Dejte nám vědět, utahuje si Rusko ze západních médií

Evropa

Západ by měl spolupracovat

Koordinovaná akce států v rámci NATO a EU může podle senátorů přinést účinnou odpověď na destabilizující chování Ruska. Bezpečnost evropských členů NATO včetně České republiky je možné zajistit jen těsnou spoluprací s USA a Kanadou, uvedl výbor.

Senátoři zároveň upozornili, že Rusko má dostatek příležitostí k tomu, aby využilo diplomatická jednání k uklidnění situace.

Výbor také ocenil postup české vlády, která poskytla Ukrajině 26. ledna rychlou pomoc, a také působení jednotek Armády ČR na východním křídle Aliance v Lotyšsku, Litvě a v Polsku.

Biden: Ruský útok je stále velmi reálný

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám