Hlavní obsah

Senátoři ČSSD navrhnou sníženou DPH na knihy, učebnice a noviny

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senátoři za ČSSD podle informací Práva hodlají navrhnout novelu zákona, která by umožnila prosadit sníženou sazbu DPH na knihy, učebnice, noviny a další vybrané položky. Tento úmysl potvrdil senátor Marcel Chládek (ČSSD), který s kolegy na návrhu pracuje, ale chce ho nejdříve projednat v klubu i ve školském a kulturním výboru.

Článek

„Návrh opravdu připravujeme, zvažujeme ho v několika variantách a projednáváme nyní s právníky. Určitě bychom chtěli, aby ve zvýhodněné oblasti s desetiprocentní sazbou byly knihy, učebnice a noviny,“ řekl Chládek Právu. Dodal, že jednou ze tří uvažovaných variant byla i zkušenost Velké Británie, která má tradičně nulovou daňovou zátěž na knihy.

„Chtěl bych tento návrh projednat v našem klubu a byli bychom rádi, kdyby se podařilo získat kompromisní souhlas napříč politickým spektrem, aby mohl jít do parlamentu jako návrh našeho výboru pro vzdělání, vědu, kulturu a petice,“ sdělil Chládek. Senátoři ČSSD by se tak rádi vyhnuli apriornímu odmítnutí jako v některých předcházejících případech.

Podle informací Práva by měl být návrh představen na tiskové konferenci ještě v prosinci, aby schvalovací „kolečko“, které trvá minimálně dva tři měsíce, umožnilo co nejčasnější projednání. Nejreálnější předpoklad schválení tohoto návrhu je s účinností od 1. ledna 2013.

„Lépe od ledna 2013 než nikdy“

Podle Zdeňka Pobudy z nakladatelství Epocha by to byla jednoznačně dobrá zpráva. „Lepší v roce 2013 než nikdy,“ řekl Pobuda a dodal, že nejde jen o knihy, učebnice nebo noviny a časopisy, ale o zdražování kvůli dlouhodobějšímu přesunu z přímých daní na nepřímé. „Mělo by se skončit se lhaním, že velcí podnikatelé by při vyšším zdanění uprchli. Neutíkají z Německa ani ze Švédska, kde mají vysokou sazbu a země žije v reálném koncensu,“ dodal.

Podle jeho názoru nakladatelé, i když tvrdí, že jim nezbude nic jiného než promítnout zvýšené náklady do ceny, udělají vše pro to, aby ji udrželi v míře přiměřené možnostem lidí. Nakladatelé se musejí pokusit přežít bez zisku, protože po několikerém zvýšení daní přímých i nepřímých není už prakticky na čem šetřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám