Hlavní obsah

Senátoři chtějí odklad rušení kožešinových farem i vyšší kompenzace pro chovatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátní hospodářský výbor se rozhodl zalobbovat za kožešinové farmy a na svém úterním zasedání doporučil, aby byla lhůta pro uzavření farem posunuta z roku 2019 na rok 2022. Zároveň senátoři doporučili i výrazně zvýšit kompenzace chovatelům. Plénum horní komory se návrhem bude zabývat ve středu.

Foto: Profimedia.cz

Norek

Článek

Senátor Jan Veleba (SPO) nejprve navrhl, aby Senát zákaz zamítl, to ale výbor neschválil. Veleba svůj návrh zdůvodnil hlavně tím, že budoucí rozsah kompenzací rušeným farmám není podle schválené podoby možné předjímat. Vymezení podmínek pro poskytnutí kompenzačního příspěvku je podle jeho názoru amatérské.

Veleba vyjádřil také obavu, co se stane s jinými chovy, například s chovy prasat nebo slepic. Podobně se vyjádřil Karel Kratochvíle (ČSSD). Podle jeho slov „budeme poslouchat vegetariány, jak je báječný život bez masa“. Ptal se také, komu se otevře trh, pokud Česko kožešinové farmy zakáže.

Za norka 6000 pro chovatele?

Předseda výboru Jan Hajda (ČSSD) uvedl, že pokud by Senát tento zákon přijal, bude to „nejhorší negativní návrh” z celé EU. Nezařazený senátor Ladislav Kos zákaz nazval diletantským způsobem vyvlastnění.

Foto: Milan Malíček, Právo

Senátor Jan Hajda (ČSSD)

Hajda pak předložil pozměňovací návrh, který výbor doporučil schválit. Kromě posunu termínu likvidace farem na prosinec 2022 v něm navrhl zvýšit kompenzaci za jednoho chovaného norka až na 6000 korun.

Zástupce předkladatelů a předseda sněmovního výboru pro životní prostředí Robin Böhnisch (ČSSD) označil Hajdův návrh za nepřijatelný. Rozčarování neskrýval ani další z předkladatelů, poslanec TOP 09 Jiří Koubek.

Provozovatelé farem by podle Sněmovnou schválené verze mohli žádat kompenzace od státu. Dostat by je měli zpravidla v případě, pokud chov zahájili před koncem loňského června. Podrobnosti způsobu a rozsahu kompenzace má stanovit vyhláškou ministerstvo zemědělství. Výše příspěvku by neměla přesáhnout roční čistý zisk z chovu za posledních pět let.

Novelu podpořilo 132 poslanců

Novel zákona o ochraně zvířat proti týrání, jejíž schválení ve Sněmovně začátkem června podpořilo 132 ze 161 přítomných poslanců, má zakázat „chov a usmrcování zvířat výhradně nebo převážně za účelem získání kožešin”. Netýkala by se tedy například chovu králíků nebo nutrií.

Poslaneckou novelu podepsalo 50 poslanců, tedy čtvrtina členů dolní komory. Argumentovali etickými důvody i tím, že podmínky na farmách, byť splňují standardy, neodpovídají potřebám divokých zvířat. Petici za přijetí zákazu podepsalo zhruba 46 tisíc lidí.

Oponenti se obávají mimo jiné toho, že zákaz povede ke vzniku nelegálních chovů mimo kontrolu Státní veterinární správy. Argumentovali také tím, že se chov pouze přesune do Polska či Norska, kde jsou podle nich kvůli kožešinám chovány milióny zvířat ročně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám