Hlavní obsah

Divadlo ve Sněmovně: Poslanci zakázali kožešinové farmy, při tom řešili, kdo jí vodňanská kuřata

Novinky, Barbora Janáková

Poslanci ve středu schválili zákaz kožešinových farem v Česku. Projednávání bodu ale připomínalo bizarní komedii. Poslanci řešili, kdo jí vodňanská kuřata, komu psal projev norek, kdo nosí a nenosí kožich. Někteří zákonodárci také odhalili svůj vztah ke zvířatům. Na plénu mimo jiné padlo, že komunistická poslankyně střílí lišky nebo kolik zvířat má poslanec z ODS.

Divadlo ve Sněmovně - Poslanci zakázali kožešinové farmyVideo: Poslanecká sněmovna

 
Článek

Farmy mají skončit v závěru ledna 2019. Někteří poslanci se pomocí pozměňovacích návrhů neúspěšně snažili platnost zákazu oddálit až na rok 2022. Normu posoudí Senát. Zákaz by se měl dotknout devíti farem, které mají byznys založený na chovu kožešinových zvířat. Ročně se na nich usmrtí 20 tisíc zvířat.

Absurdní debatu odstartovala svým emotivním projevem poslankyně Kristýna Zelienková (TOP 09). Podle ní kožešinové farmy nepatří do civilizovaných zemí. Česko by si podle ní mělo vzít příklad ze západních – pravá kožešina je prý symbolem Východu.

„Víte, že na kožich velikosti 38 musí být zabito 50 norků nebo 18 lišek?” připomněla statistiku Zelienková. Dodala, že zahřát se lidé mohou i jinak, což vyvolalo v sále smích.

Černochová: Ten projev vám psal norek?

„Chtěla jsem se zeptat paní kolegyně, jestli jí ten projev psal nějaký norek nebo liška, protože to bylo skutečně velmi kvalitní,“ vysmívala se Zelienkové poslankyně Jana Černochová (ODS).

Následně se jí zeptala, jestli jedla, jí či bude jíst vodňanské kuře, čímž narážela na její předchozí angažmá v hnutí ANO. Chov kuřat a prasat v Agrofertu, který vlastnil lídr hnutí ANO Andrej Babiš, také podle Černochové není příliš ohleduplný ke zvířatům.

Na to reagoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který prohlásil, že poslanci z jeho strany vodňanská kuřata nejedí. Není to prý z ideologických důvodů, ale prostě proto, že chtějí být fit.

Komunistka se pochlubila, že střílí lišky

Následně Zelienkovou obvinila bývalá kolegyně z hnutí ANO Jana Pastuchová, že sama nosí kožich. Zelienková se rozhořčila a trvala na tom, že její kožich je umělý.

Poslankyně Zuzka Bebarová Rujbrová (KSČM) vystoupila, aby do pléna řekla, že nemá ve skříni kožich, ale několik zbraní, kterými střílí přemnožené lišky. Udržuje se tím podle ní rovnováha.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Aktivistka před Poslaneckou sněmovnou protestuje proti kožešinovým farmám

Zákonodárce Petr Bendl (ODS) vystoupil na plénu a řekl, že má doma psa, ovce, včely a spoustu dalších zvířat. Následně zkritizoval nepřítomnost ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) při projednávaném bodu. Vadí mu, že Jurečka na plénu nevysvětlil, jaké dostanou majitelé kožešinových chovů kvůli zákazu kompenzace. „Tohle je neomluvitelné. Ten člověk sem podle mě fakt nepatří,” dodal.

Od poloviny května byla na Malostranském náměstí klec, kde si na 12 hodin mohli kolemjdoucí vyzkoušet, jaké to je, být zvířetem v kleci. Nechal se do ní zavřít například poslanec Martin Komárek (ANO).

Anketa

Souhlasíte se zákazem chovu a zabíjení norků a lišek pro kožešiny?
Ano
71 %
Ne
29 %
Celkem hlasovalo 9852 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám