Hlavní obsah

Senát schválil zákon, který má pomoci sousedům neplatičů

Velké problémy měla až donedávna společenství vlastníků jednotek, v nichž někteří majitelé bytů nepřispívali do fondu oprav či na energie. S tím by mohl být konec. Senát schválil přednostní právo na částečné uhrazení pohledávek na správu domů po neplatičích. Nyní by se jí měla zabývat Sněmovna. Senát doporučil schválit novelu v prvním čtení kvůli konci volebního období.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak Novinky před časem informovaly, šestnáct společenství vlastníků bytů v Jirkově na Chomutovsku se dostalo na pokraj krachu, protože majitelé či nájemníci bytů neplatili do společného fondu oprav nebo za služby. [celá zpráva]

Sousedi dlužníků se tak sami dostávali do velkých finančních problémů a hrozila jim exekuce. Poměrně nespravedlivou situaci se rozhodl vyřešit Senát.

Senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL a SZ) ve čtvrtek v Senátu navrhla změnu, aby pohledávky související se správou domu byly uspokojovány přednostně, a to do 25 procent výtěžku ve prospěch společenství vlastníků. Seitlová svůj návrh zdůvodnila slovy, že obyčejní lidé nemají možnost ovlivnit, kdo s nimi v domě bude bydlet. Dodala, že na to doplácejí poctiví lidé, kteří hradí dluhy za ty, kteří neplatí.

Nicméně senátoři se po doporučení senátora KDU-ČSL Jiřího Carbola shodli na tom, že se podíl sníží na deset procent.

Lidé dluží společenstvím vlastníků 85 miliónů korun

V Česku je zaregistrováno více než 58 tisíc společenství vlastníků bytů, která spravují zhruba 1,3 miliónu bytů. Přibližně polovinu spravují členové Svazu českých a moravských bytových družstev (SČMBD).

Podle ankety svazu měla v roce 2014 tato společenství pohledávky přes 88 miliónů korun vůči 7500 dlužníkům. O rok později to bylo 85 miliónů korun, výše nevymahatelných pohledávek ale vzrostla o pět miliónů na 56,6 miliónu korun. Údaje za loňský rok bude mít SČMBD v květnu.

Dluhy podle Seitlové dopadají na vlastníky, kteří musí hradit náklady k nájemnému navíc. Pokud byl byt zakoupen na hypotéku nebo zastaven do půjčky, dlužné částky se společenství nedočká. V exekuci nebo veřejné dražbě mají totiž přednost k uspokojení pohledávek zajištění věřitelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám