Hlavní obsah

Senát označil útok ve Vrběticích za akt státního terorismu

Praha

Senát označil útok ve Vrběticích, za kterým stojí podle českých bezpečnostních složek ruští agenti GRU, za akt státního terorismu proti jednomu členskému státu, a tím i proti celé EU. Vyzval současně vládu, aby vypověděla Rusku smlouvu o přátelství a spolupráci. Až na jednoho by také měla vyhostit z Prahy všechny pracovníky ruského velvyslanectví.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)

Článek

Horní komora také doporučila vládě projednat kauzu v Radě bezpečnosti OSN a orgánech NATO a EU. Požádat by také měla členské země o podporu a pomoc.

Vláda by tak podle Senátu měla využít „všech nástrojů a možností, které České republice členství v uvedených organizacích poskytuje".

Výbor: Důkazy jsou jasné, z ruské ambasády musí odejít téměř všichni

Domácí

Senát podpořil také dosavadní vypovězení 18 pracovníků ruského velvyslanectví, kteří byli identifikováni jako důstojníci ruských tajných služeb.

Následný krok režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, který na oplátku vypověděl z Moskvy 20 českých diplomatů, označil za eskalaci napětí.

Rusko dostalo ultimátum 

Také ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) ve středu uvedl, že reakce Ruska byla nepřiměřená a paralyzovala českou ambasádu.

A česká vláda dala Rusku ultimátum. „Ruská federace má čas do zítra do poledne, aby umožnila návrat všech diplomatů na velvyslanectví v Moskvě. Pokud se nebudou moci vrátit, rozhodnu o snížení počtu na ruské ambasádě tak, aby odpovídal stavu českého velvyslanectví v Moskvě,” řekl Kulhánek po večerním jednání s ruským velvyslancem v Praze.

Kreml na to prostřednictví svého mluvčího reagoval slovy, že mluvit s Ruskem formou požadavků nemá perspektivu.

Ultimátum Rusku: Umožněte hned návrat českých diplomatů, jinak vám paralyzujeme ambasádu v Praze

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám