Hlavní obsah

Šéfa žalobců Zemana schůzky s Tuhým a premiérem neuklidnily

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani čtvrteční schůzky s premiérem Bohuslavem Sobotkou, ministrem vnitra Milanem Chovancem (oba ČSSD) a podle informací Práva i s policejním prezidentem Tomášem Tuhým nepřesvědčily nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, že plánovaná reorganizace policie je správnou cestou. Nic dalšího o změnách se prý nedozvěděl.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

„Zachoval jsem si své stanovisko. To znamená, že penzum informací, které mám, je příliš malé, a z toho důvodu prostě nemohu říci, že je to dobrý plán,“ řekl ve čtvrtek Právu Zeman.

Potvrdil, že během dne osobně jednal i s policejním prezidentem, nicméně ani od něj se prý nedověděl, jak má přesně reorganizace policejních útvarů v čele s ÚOOZ (protimafiánský útvar) a ÚOKFK (protikorupční policie) vypadat.

Nic nevysvětlili

Na dotaz, jestli se penzum informací o změnách v policii, které dosud Zeman měl, po setkání s Tuhým zvýšilo, odpověděl nejvyšší žalobce stroze, ale jednoznačně: „Ne.“

Důvod, proč vedení prezidia do svých plánů šéfy státních zastupitelství předem takřka vůbec nezasvětilo, prý Zemanovi policejní prezident nevysvětlil. „Asi zapomněli...já nevím. Je to spíš otázka na něj. Řekl jsem jim, že to podcenili, což si myslím, že asi pochopil,“ podotkl Zeman.

Nějaké větší vysvětlování mezi vedením policie a žalobců se dosud nekonalo a Zeman neví, zda se vůbec konat bude.

„Ty informace, kterých mám málo, jsou v podstatě obecného charakteru a na podkladě toho nemohu říci, že s tím (reorganizací) souhlasím, protože státní zastupitelství nemůže spoluzodpovídat za tento krok a za to, jak to bude vypadat dál,“ dodal očividně rozladěný Zeman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám