Hlavní obsah

Chovanec: Pokud se reorganizace policie nedotkne živých kauz, podepíšu ji

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Pokud se plánovaná reorganizace policie nedotkne živých kauz, ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nevidí jediný důvod, proč by ji neměl podepsat. Novinářům ve středu po tiskové konferenci řekl, že hnutí ANO vicepremiéra Andreje Babiše změny zpolitizovalo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Od července se mají pod jeden „superúřad” sloučit elitní útvary pro boj s korupcí i mafiemi. [celá zpráva]

Hnutí ANO chce kvůli tomu dohadovací řízení v koalici. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ve středu prohlásil, že pokud reorganizace opravdu nastane, rezignuje.

Hnutí ANO chce reorganizaci odsunout. Jste ochoten dohodnout se v koalici na nějakém odložení?

Hnutí ANO se rozhodlo vydat cestou politizace policie. Reorganizace je v gesci policejního prezidenta, nechal jsem si vypracovat analýzu, která bude hotová během čtvrtka nebo pátku, která jasně řekne, jestli se reorganizace dotkne živých kauz. Pokud se jich dotkne, v tom případě je to na přepracování. Ale nemyslím si to. Policie to připravovala několik měsíců, konzultovala to s odborníky ministerstva vnitra.

Pokud se reorganizace živých kauz nedotkne, podepíšete ji?

Když dopadne dobře, nemám důvod ji nepodepsat. Jak hnutí ANO zpolitizovalo kauzu, tak de facto už není cesty zpět. Pokud to nebude bránit vyšetřování živých kauz a nebude to mít vliv na to, aby byli zločinci dopadeni, tak nemám důvod nepodepsat.

Ve středu jste řekl, že Babišovo hnutí vytváří účelový nátlak a o jeho pravých důvodech nechcete spekulovat. Jaké důvody jste měl na mysli?

Jestli se dnes (ve čtvrtek) uskuteční schůzka u premiéra s nejvyšším státním zástupcem, tak ta debata pokračuje. A jestli pan ministr Pelikán chce rezignovat, aniž by ty debaty proběhly, tak se na mě nezlobte, ale nepovažuji to za normální politickou kulturu v této zemi.

Zmínil jste, že policie připravovala změny několik měsíců. Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta ve středu řekl, že o záměru zřídit Národní centrálu proti organizovanému zločinu se dozvěděl neoficiálně před 14 dny. Proč o tom nevěděl dříve?

Policejní prezidium připravuje reorganizaci, má na to tým specialistů. Nevím, proč by o tom měl vědět pan Šlachta. V hierarchii je podřízený Policejnímu prezidiu a já si myslím, že policejní prezident a jeho náměstci jsou zodpovědní za to, jakou koncepci připraví.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec při rozhovoru pro deník Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám