Hlavní obsah

Reorganizace policie rozkládá koalici, ANO chce dohadovací řízení

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Barbora Zpěváčková

Hnutí ANO vicepremiéra Andreje Babiše nesouhlasí s reorganizací policie. Kvůli celé věci požádal předsedu vlády Bohuslava Sobotku (ČSSD) o dohadovací jednání. Je to poprvé, kdy některá strana současné vládní koalice k takovému kroku přistoupila. Pokud k reorganizaci opravdu dojde, šéf spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) zváží rezignaci.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO)

Článek

Plánovaná změna je podle Pelikána účelová a má ze hry vyšachovat šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachtu. Ministr vnitra politizaci tématu odmítá.

Šéfové koaličních stran, ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), Pelikán a policejní prezident Tomáš Tuhý se sešli ve středu ráno ještě před jednáním vlády.

„Žádali jsme vysvětlení, proč takhle narychlo dochází k reorganizaci. K tomu uspokojivému vysvětlení nedošlo. Požádali jsme pana premiéra, aby pan ministr vnitra toto rozhodnutí odložil. Nebylo nám vyhověno. Na základě bodu 15 koaliční smlouvy jsem pana premiéra požádal o dohadovací řízení,“ řekl odpoledne novinářům před Strakovou akademií Babiš.

Bod 15 z koaliční smlouvy ČSSD, ANO a KDU-ČSL
V případě, že vznikne mezi koaličními stranami spor týkající se plnění této koaliční smlouvy nebo zásadní záležitosti koaliční spolupráce, která není upravena touto koaliční smlouvou, má právo každá koaliční strana požadovat zahájení dohadovacího jednání. Jeho smyslem je spor vyřešit v dobré víře.
Po výzvě koaliční strany k zahájení dohadovacího jednání, adresované ostatním koaličním stranám, bude předsedou vlády nejprve svolána koaliční rada, a v případě, že tato spor nevyřeší, bude předsedou vlády svoláno jednání předsedů koaličních stran.

Celá věc je podle Babiše pro hnutí zásadní. Krok prý vyvolává znepokojení u bezpečnostních složek i sněmovního bezpečnostního výboru.

„Na nás to dělá dojem účelové reorganizace, jejímž cílem je potrestat ÚOOZ za to, že je skutečně nezávislý a vyšetřuje věci bez ohledu na to, kam sahá,“ míní Pelikán.

Tuhý oznámil vznik Národní centrály proti organizovanému zločinu ve středu. [celá zpráva]

Už minulý týden se spekulovalo, že nové plány policie mají sloučit dva elitní útvary – Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar pro odhalování finanční kriminality a korupce. Ze hry by se tak vyřadil šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

„Reorganizací dojde k rozbití Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Tento útvar přitom stál na počátku vyšetřování korupce a závažné kriminality v nejvyšších politických patrech a v současné době má rozpracovánu řadu mimořádně závažných a citlivých případů. Obáváme se, že skutečným důvodem překotných změn je právě postup ÚOOZ v těchto případech,” uvedlo ve středu hnutí v tiskové zprávě.

Policie ČR není obchodní firma a nelze se k ní takto chovat
ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Pelikán prohlásil, že připravovaná reorganizace může vést ke ztížení nebo zastavení vyšetřování závažných kauz korupce hospodářské kriminality, a to je pro něj mimořádně znepokojivé. „Pokud by to nastalo, budu zvažovat co dál. Obtížně bych dokázal nést zodpovědnost za protikorupční boje. Zvažoval bych rezignaci,” uvedl ministr spravedlnosti.

Pelikánovi se například také nezdá, že změna v řadách policie má být dokončena až v roce 2020, ale odehrát se musí už k 1. červenci letošního roku. Ministerstvo vnitra navíc podle Pelikána donedávna odmítalo, že by byla na stole nějaká změna.

Chovanec: Účelový nátlak

Ministr Chovanec odmítl politizaci reorganizace a označil ji za nátlak.

„Důrazně odmítám politizaci připravované reorganizace Policie ČR tak, jak ji prezentuje hnutí ANO za aktivní pomoci s ním propojených médií. Jde o účelový nátlak, o jehož pravých důvodech nechci raději spekulovat,” uvedl ministr.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Příprava reorganizace je podle něj připravována profesionálně a v souladu se zákonem. „Policie ČR není obchodní firma a nelze se k ní takto chovat,” dodal ministr v narážce na oblíbené tvrzení Andreje Babiše, že stát je třeba řídit jako firmu.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Klidnější tón zvolil šéf lidovců Pavel Bělobrádek. „Již proběhlo koaliční jednání k reorganizaci policie. Osobně se nejdříve seznámím s výsledky sněmovního výboru, nebudu dělat unáhlené soudy,” dodal k aktuální koaliční rozmíšce.

Výběr článků

Načítám