Hlavní obsah

Mediální přestřelka pokračuje: téma policie a plukovníka Šlachty druhým dnem rozkládá koalici

Novinky, ČTK, jas, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koaliční politici se nadále, povětšinou přes média, přou kvůli plánu na reorganizaci elitních policejních útvarů. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) doufá, že do koaličního dohadovacího řízení, které má proběhnout příští středu, nebude ministr vnitra v tomto ohledu nic podnikat. Považuje to za zásadní pro pokračování koaliční spolupráce.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Premiér požadavku hnutí ANO nerozumí a tvrdí, že sotva zazní nějaké nové argumenty. Celou věc považuje za odbornou a spadající do kompetence ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD)  a policejního prezidenta Tomáše Tuhého.

Požadavku ANO nerozumí ani šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Dohadovací řízení podle něj není namístě. Policie nicméně musí vyvrátit, že se reorganizace dotkne živých kauz. "To je asi teď na ministru vnitra, popřípadě policejním prezidentovi," uvedl.

"Já jsem na straně zákona. Policie je nezávislá a policejní prezident nemá dělat věci podle vůle politiků," dodal Bělobrádek.

ANO chce vysvětlení

„Doufám, že premiér ani ministr vnitra neberou na lehkou váhu kritiku státních zástupců, kteří se proti plánům policie ostře postavili. O politizaci přece vůbec nejde a pan Chovanec to dobře ví. Jsou to statní zástupci, kteří jako první bili na poplach. Na to ministr vnitra záměrně zapomíná. A logicky se k nim přidal ministr spravedlnosti,” sdělil Novinkám ministr financí Andrej Babiš (ANO).

„Ať ministr Chovanec nebagatelizuje změny tím, že je označí za personálně organizační změny. Natajno se tady připravily změny, které můžou výrazně ohrozit nezávislost vyšetřování velkých korupčních případů. Upozorňuje na to nejvyšší státní zástupce i vrchní státní zástupci. Takže o jaké politizaci tady ministr Chovanec mluví?” podivil se šéf ANO.

Hnutí ANO se domáhá vysvětlení, proč má k reorganizaci klíčových útvarů dojít „narychlo” a možná i účelově.

„Na nás to dělá dojem účelové reorganizace, jejímž cílem je potrestat Útvar pro boj s organizovaným zločinem (ÚOOZ) za to, že je skutečně nezávislý a vyšetřuje věci bez ohledu na to, kam sahá,“ míní ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který uvedl, že pokud by k reorganizaci došlo, zvážil by rezignaci. [celá zpráva]

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) politizaci celé záležitosti odmítá a tvrdí, že pokud se nedotkne živých kauz, podepíše ji. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám