Hlavní obsah

Schwarzenberg: Klaus nezná plně realitu Evropské unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Prezident Václav Klaus není plně seznámen s realitou Evropské unie. V rozhovoru pro sobotní vydání listu Der Standard to řekl ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg a zároveň odmítl pochybnosti o schválení Lisabonské smlouvy v ČR. Prohlásil, že česká vláda je stabilizovaná a nehrozí jí, že by padla v době českého předsednictví v EU.

Foto: Michal Doležal , ČTK

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg

Článek

"Prezident (Klaus) je člověk, který je velmi pevně přesvědčen o svých názorech a důsledně je prosazuje. A má, jako každý kritik, v mnoha bodech i pravdu. Mám ale dojem, že v celkovém obrazu není plně seznámen s realitami EU," uvedl Schwarzenberg.

"Kvůli Klausovu setkání s irským odpůrcem Lisabonské smlouvy Declanem Ganleyem mi ale nevolal ani jediný z evropských kolegů. Nebyli nijak znepokojeni, protože znají mě, premiéra Mirka Topolánka i další české ministry," uvedl Schwarzenberg.

Pokud jde o lisabonskou smlouvu, ministr zopakoval, že má v českém parlamentu jasnou podporu a bude ratifikována. A podepíše ji podle jeho názoru i Klaus. "Podle mě je v Evropě jediná země, která nesouhlasí, a to je Irsko. Tento problém si musí vyřešit Irové sami," řekl Schwarzenberg.

Odmítl i spekulace, podle nichž by mohla česká vláda padnout v době předsednictví země v EU. "Tohle nebezpečí už pominulo. V jednom momentu, po prohraných krajských a senátních volbách, to hrozilo, ale Topolánek teď má zase solidní většinu v ODS. A kromě toho se jedná s hlavní opoziční stranou, sociálními demokraty, o jakémsi paktu neútočení v době předsednictví. Myslím, že šance vlády na přežití stouply," uvedl ministr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám