Hlavní obsah

Premiér chce ODS zavázat k hlasování pro Lisabon

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O další prohloubení příkopu mezi Hradem a Strakovou akademií se ve čtvrtek postaral předseda vlády a ODS Mirek Topolánek. Zopakoval, že Česko nemá jinou možnost než ratifikovat Lisabonskou smlouvu. Chystá se proto požádat prosincový kongres, kde bude s pražským primátorem Pavlem Bémem bojovat o předsednické křeslo, aby zavázal poslance a senátory k hlasování pro ústavní smlouvu EU.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Mirek Topolánek

Článek

„Se všemi riziky a problémy, které to přinese, si o takový mandát chci říci,“ řekl v Rádiu Česko. Dodal, že země musí být v evropské politice aktivní, jinak ho nikdo nebude brát vážně.

„Přes všechny problémy je pro nás výhodnější dění ovlivňovat než pasivně zůstat na periferii a odstředivými silami se dostávat mimo a skončit v meziprostoru mezi Německem a Ruskem,“ podotkl premiér. Podle něj Česko má jen dvě možnosti – buď ratifikovat Lisabonskou smlouvu, nebo být v područí Moskvy.

Vmetl prezidentu Václavu Klausovi, který je nesmiřitelný odpůrce Lisabonské smlouvy a jeho kritici ho obviňují z přílišné vstřícnosti k Rusku, že také nestáhl svůj podpis pod asociační dohodou s EU, ačkoli ji často kritizoval. „Trvám i já na Lisabonské smlouvě,“ napsal premiér pro čtvrteční MF Dnes. Zdůraznil, že svůj podpis nestáhne a věří v ratifikaci smlouvy, i když připustil její odmítnutí. „Ale ta volba není Lisabon nebo nic. Skutečný výběr je Lisabon nebo Moskva,“ uvedl.

„Kritizujeme řadu politik EU, ale je lepší v ní být než stát mimo,“ napsal Topolánek. Podle něj EU stejně jako NATO by mohly být hrází velmocenským ambicím Moskvy. „A je daleko lepší, kdybych měl reagovat na slova prezidenta Klause, políbit se s německou kancléřkou než se objímat s ruským medvědem.“

Zda je Lisabonská smlouva v souladu s českým ústavním pořádkem, tím se bude příští týden na žádost Senátu zabývat Ústavní soud. Účastníkem řízení je i Klaus.

Bém: Demagogie

Vůči Topolánkovi se včera obratem ohradil Bém. Jeho názory označil za „neuvěřitelnou a nepravdivou demagogii“. Podle něj by Česko jako předsednická země EU mělo příští rok navrhnout diskusi nad krátk ým dokumentem, který by Lisabonskou smlouvu nahradil.

Reklama

Výběr článků

Načítám