Hlavní obsah

Lisabonská smlouva v ČR letos ratifikována nebude, řekl Topolánek

PRAHA
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek po setkání s finským kolegou Matti Vanhanenem prohlásil, že lisabonská smlouva patrně nebude letos v České republice ratifikována. K jejímu schválení by dle Topolánka mohlo dojít v prvním čtvrtletí příštího roku. Česká veřejnost je v názoru na smlouvu rozdělena, přičemž odpůrci mírně převládají, vyplývá to z výzkumu agentury STEM.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Mirek Topolánek

Článek

"Je zcela evidentní, že to v letošním roce nebude, řekl bych, že to je díky vnějším vlivům," připustil premiér.

Připomněl, že Ústavní soud odložil na žádost prezidenta Václava Klause projednávání souladu lisabonské reformní smlouvy s českou ústavou o dva týdny.

Klaus v původním termínu 10. listopadu jede na zahraniční cestu do Irska a Saúdské Arábie. Prezident navíc po irském odmítnutí pokládá smlouvu za mrtvý dokument.

Premiér připomněl, že v podobné věci bude německý ústavní soud rozhodovat až v prvním čtvrtletí příštího roku a také Polsko smlouvu ještě neratifikovalo.

Merkelové tvrdil, že by se ratifikace mohla stihnout

Český premiér přitom po říjnovém setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou tvrdil, že ČR patrně ratifikuje Lisabonskou smlouvu ještě před koncem roku, byť smlouvu označil za "těžký kompromis".

"Bylo by velmi komplikované domlouvat s Iry jejich ratifikační proces a podmínky toho procesu a přitom nemít sami ratifikovanou lisabonskou smlouvu. Tomu asi každý rozumí," poznamenal Topolánek, který tehdy tímto prohlášením Merkelovou potěšil.

Češi jsou v názoru na smlouvu nejednotní

V České republice mírně převládá názor, že by parlament tzv. Lisabonskou smlouvu neměl ratifikovat. Myslí si to 55 procent občanů. Počet příznivců jejího schválení navíc od letošního února pozvolna klesá, což může být způsobeno mimo jiné odmítnutím smlouvy v Irsku.

Pro podpis smlouvy jsou převážně lidé spokojení s členstvím v EU. Je zajímavé, že nejvíce s ní souhlasí příznivci jinak euroskeptické ODS. Nejméně tradičně stoupenci KSČM.

Názory příznivců stran na ratifikaci smlouvy (v %)
proproti
ODS6040
ČSSD4357
KSČM3466
KDU-ČSL5446
Strana zelených5149
Zdroj: STEM

Proti přijetí dokumentu se také vyslovují lidé, kteří mají pocit, že rozumí změnám a dopadům, které smlouva přináší. Data vyplývají z průzkumu agentury STEM.

Ústavní soud rozhodne zřejmě v listopadu

Smlouvou se nyní zabývá český Ústavní soud (ÚS), jemuž návrh na její přezkoumání předložil Senát. Soudci musejí říci, zda smlouva není v rozporu s českým ústavním právem, jejich rozhodnutí přitom bude klíčové. Svůj nález ÚS vyhlásí zřejmě 25. listopadu.

Lisabonská smlouva má místo neschválené euroústavy reformovat instituce EU. Zavádí funkce představitele pro zahraničí a bezpečnost a předsedy Evropské rady. Vymezuje rozdělení pravomocí mezi EU a členské státy.

Reklama

Výběr článků

Načítám