Hlavní obsah

Klaus si notoval s irským odpůrcem Lisabonské smlouvy

Novinky, Jiří Ovčáček (Dublin)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBLIN

Prezident Václav Klaus se večer setkal se strůjcem irského "ne" Lisabonské smlouvě, podnikatelem Declanem Ganleym. Oba politici, kteří jsou odpůrci smlouvy, si notovali. Návštěva českého prezidenta ostatně v Irsku vyvolala velký rozruch, kdy jí místní tisk věnoval obsáhlé zpravodajství. Poukázal na prezidentův euroskepticismus.

Foto: MMS/Jiří Ovčáček, Novinky

Prezident Václav Klaus se setkal s irským podnikatelem Declanem Ganleym.

Článek

Klaus se s Ganleym sešel na společné večeři po recepci za účasti irské prezidentky Mary McAleesové. S Ganleym před večeří uspořádal společnou tiskovou konferenci v dublinském hotelu Shelbourne, orámovanou logem podnikatelova hnutí Libertas.

"Děkuji za respektování demokratického rozhodnutí irského lidu,“ prohlásil na adresu Klause iniciátor odmítnutí Lisabonské smlouvy v referendu. Český prezident pak prohlásil, že nikdo z irských politiků, se kterými se setkal, neoznačil setkání s Ganleym za problém a neprotestoval.

"Irští politici respektují demokracii,“ řekl Klaus směrem k českým, ale i irským novinářům. Opět poukázal na svůj pondělní výrok o disidentech EU. "Byli jsme šťastni, když se za komunismu setkali politici ze Západu s disidenty,“ prohlásil. Klaus zopakoval, že by si přál úspěch Ganleyho hnutí Libertas.

Irská vláda si na večeři s Ganleym údajně stěžovala na českém velvyslanectví, mluvčí irského kabinetu však podle médií jakoukoli oficiální stížnost popřel. Ministr zahraničí Irska Micheál Martin uvedl, že mu setkání nevadí. "Je to normální, když jedete do jiného státu a setkáváte se stranami, skupinami nebo lidmi, které chcete potkat,“ sdělil The Irish Times ministr.

Návštěva v Irsku vyvolala rozruch

Neformální setkání se strůjcem irského "ne" Lisabonské smlouvě Declanem Ganleym, které tolik zaujalo dublinská média, bylo v úterý posledním bodem Klausova programu, i když nutno dodat, že šlo již o neoficiální záležitost, která byla v prezidentově "minutovníku“ označena jako "soukromý večer“.

Klausova návštěva v Irsku vyvolala v zemi velký rozruch. O tom svědčí obsáhlé články místního tisku. Ten připomněl Klausův kritický postoj k EU, poukázal na prezidentův euroskepticismus a všiml si i jeho vyjádření, že se považuje za disidenta EU.

Irish Independent Klausovi věnoval celou stránku s hlavním titulkem "Lisabonský rebel Ganley se setká s kontroverzním českým prezidentem“. Všiml si Klausova přirovnání své osoby k disidentovi. Irish Independent Klause tituloval jako "největšího euroskeptika v nefunkční evropské rodině“ a označil ho spojením "Anti-Lisabon president“.

Žádný cukr, ale český semtex

Irish Daily Mail si také všiml Klausova vyjádření, že je disidentem EU. The Irish Times českému prezidentovi věnoval dva články. Například v materiálu "Klaus se dnes setká s Ganleym“ je český prezident opět titulován jako euroskeptik.

Irish Examiner uvedl, že prezident varoval irského premiéra Brina Cowena, že ČR neuspíší přijetí Lisabonské smlouvy během předsednictví EU, které země převezme v lednu. "Lisabon tak nejrychleji, jak to bude možné, nebude českou prioritou,“ upozornil podle listu Klaus irského premiéra.

Stejný list ve svém komentáři Klause označil za "zatvrzelého euroskeptika“ se "štiplavým jazykem“.

"Zapomeňte na cukr - vypadá to, že české předsednictví EU by mohlo být výbušné jako další slavný český vynález - semtex,“ napsal dokonce Irish Examiner.

Během včerejška Klaus v doprovodu manželky Livie absolvoval v dublinské Trinity Colledge prohlídku iluminovaného rukopisu Book o Kells z doby kolem roku 800, či třeba obřího stadionu Croke Park. Mezitím se setkal s primátorkou Dublinu Eibhlin Byrneovou. Ta ve svém projevu Klause označila za "muže pevných názorů“.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Jsem disidentem EU, řekl Klaus v Irsku

Prezident Václav Klaus se na oficiální návštěvě Irska označil za disidenta Evropské unie. Řekl to v souvislosti s jeho chystaným setkáním s vůdčí postavou...

Bursík: inženýr Klaus poškozuje ČR

Ostrou kritiku si v úterý vysloužil od Strany zelených prezident Václav Klaus za své názory o EU, které prezentuje mimo jiné nyní na návštěvě Irska. Koaliční...

Výběr článků

Načítám