Hlavní obsah

Schwarzenberg chce schůzku s premiérem kvůli Zemanovým výrokům v Moskvě

Novinky, zpe
Praha

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg poslal v úterý dopis předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), ve kterém ho žádá o schůzku kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana v Moskvě. Podle Schwarzenberga má být za zahraniční politiku odpovědná vláda, ne prezident.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

„Za zahraniční politiku odpovídá z Ústavy České republiky vláda. Prezident republiky odpovědný není. Proto jsem se obrátil na premiéra republiky,“ vysvětlil Schwarzenberg, který je zároveň předsedou zahraničního výboru Poslanecké sněmovny.

Prezident Rusko navštívil při příležitosti oslav konce druhé světové války, v Moskvě také jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Při rozhovoru v ruském rádiu Zeman uvedl, že EU by ještě letos mohla zrušit protiruské sankce vyhlášené kvůli anexi Krymu a podpoře separatistů na východě Ukrajiny. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na pořadu dne je zlepšit komunikaci

Zeman také řekl, že Rusko by se během dvaceti let mohlo stát členem EU. „Momentálně máme k řešení aktuálnější věci,“ komentoval jeho výrok Sobotka s tím, že Moskva zatím ani neavizovala, že by o takové členství měla zájem.

„Naopak Rusko vytváří své vlastní integrační uskupení, Euroasijskou unii, a to, co je myslím na pořadu dne, je zlepšit komunikaci mezi Euroasijskou unií a Evropskou unií, aby nedocházelo ke konfliktům a obchodním válkám,“ soudí Sobotka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám