Hlavní obsah

Schwarzenberg: Al-Káida bude usilovat o odplatu Američanům i spojencům

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09) označil konec Usámy bin Ládina za důležitou zprávu a signál pro celý svět. Avšak zabitím bin Ládina nebyla teroristická síť Al-Káida zdrcena, varoval ministr zahraničí. Nyní lze očekávat odvetné útoky ze strany různých teroristických skupin roztříštěné organizace, sdělil Novinkám Schwarzenberg.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

„Je to přirozený konec teroristy, že byl zabit, což mohl člověk tušit, tudíž můžeme Američanům jen poblahopřát, že se jim to podařilo,“ řekl Novinkám Schwarzenberg. Zároveň ale upozornil, že Al-Káida se za posledních deset let značně rozrostla v monstrózní síť poskládanou z různých nezávislých odvětví.

„Budou se snažit o odplatu jak Američanům, tak spojencům,“ avizuje šéf diplomacie. Podle něj bude tedy válka proti terorismu pokračovat.

Ze strany arabského světa zmítaného nepokoji ale neočekává nijak kontroverzní reakce s tím, že po zlikvidování bin Ládina se mu rovněž velmi ulevilo. „Ovšem na druhou stranu nelze čekat, že budou veřejně jásat. Kdyby byl nějaký český zločinec utopen, asi by česká vláda také nejásala,“ doplnil vicepremiér české vlády.

Na otázku, zda předpokládá eskalaci problémů v Pákistánu, kde se bin Ládin před svou smrtí skrýval, odpověděl Schwarzenberg zamítavě: „V Pákistánu jsou ty problémy dlouhodobě známy, takže se toho moc nezmění.“ V Pákistánu jsou podle Američanů teroristické jednotky, které trénují muže pro boj v Afghánistánu. Pákistánská strana se ale často ostře ohrazuje proti jakýmkoli útokům spojenců na jejím území.

Reklama

Výběr článků

Načítám