Hlavní obsah

Schodek letošního rozpočtu se zvýší na 200 miliard, schválili poslanci

Novinky, bož, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schodek státního rozpočtu pro rok 2020 se zvýší ze 40 na 200 miliard. V úterý to na mimořádném jednání schválila Sněmovna. Zákon nyní bude muset schválit Senát a podepsat prezident. Poslanci v rámci změn schválili i odpuštění sociálního a zdravotního pojištění pro OSVČ až na půl roku.

Foto: Novinky

Alena Schillerová

Článek

Příjmy rozpočtu proti původnímu plánu klesnou o 89,8 miliardy korun, naopak výdaje mají vzrůst o 70,2 miliardy korun. Česko si podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) může takový rozpočet dovolit.

„Tvrdá opatření mají za cíl zajistit zdraví lidí, žádají si však vysoké společenské a ekonomické náklady. Pro jejich zmírnění jsme přistoupili k řadě mimořádným opatřením. Naše ekonomika se ale nachází v kondici, díky níž tuto situaci ustojíme,“ řekla ministryně financí Schillerová.

„Česká republika vychází z mnohem lepších podmínek, než to bylo v roce 2008. Na rozdíl od roku 2008 máme zdravé veřejné finance, nízké zadlužení, stabilizovaný bankovní sektor. To jsou všechno benefity, které nám umožní překonat tuto složitou situaci,” připomněla šéfka státní kasy předchozí světovou krizi.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Opoziční návrhy v úterý neprošly. Poslanci například kritizovali přesuny v jednotlivých kapitolách.

„Příjmy jsou podle mě odhadnuty velmi optimisticky, ale kladu spíš otázku, zda má ministerstvo financí strategii, kdyby byl propad příjmů ještě vyšší,“ ptal se šéfky státní kasy šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Zároveň dodal, že je zklamán z formy úspor. „Předpokládal jsem aspoň nějakou elementární snahu o úspory ve státní sféře, třeba stop stav nabírání státních úředníků. Státní instituce jsou happy, a to je nefér,“ uvedl.

ODS: Vláda nemá úspory

Poslanec ODS Jan Skopeček zkritizoval, že stát nemá dostatečné úspory. „Vládu vyzveme, aby na nejbližší schůzi připravila další novelu zákona, která by znamenala úsporu na straně výdajů o pět procent,“ sdělil Skopeček. ODS například dlouhodobě kritizuje slevy na jízdné.

Poslanec Pirátské strany Mikuláš Ferjenčík navrhoval zvýšení schodku rozpočtu o dalších 25 miliard korun, což ale neprošlo. „Chceme podpořit malé živnostníky a ty, kteří byli i před krizí chudí,“ sdělil Ferjenčík.

Sněmovna schválila zastavení EET na tři měsíce

Ekonomika

„Je to velká změna v podstatě bianco šek pro vládu. Je tedy na nás, jestli ho jsme schopní vydat a jestli to vnímáme všichni stejně, ale jsem ve stavu legislativní nouze a situace může být ještě dramatičtější,” upozorňoval na plénu šéf poslanců KSČM Vojtěch Filip.

Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009, kdy i Česko pocítilo dopad světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun. Nynější schodek chce vláda pokrýt hlavně vydáním státních dluhopisů.

Odpuštění sociálního a zdravotního

Poslanci také souhlasili s tím, že stát odpustí drobným podnikatelům minimální měsíční zálohy na sociální pojištění za půl roku od března do srpna.

Stát by tak měl odpustit živnostníkům minimální zdravotní zálohy za půl roku. Pro OSVČ, které mají podnikání jako hlavní činnost, činí letos minimální měsíční záloha na sociální pojištění 2544 korun a na zdravotní pojištění 2352 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám