Hlavní obsah

Sněmovna schválila zastavení EET na tři měsíce

Novinky, bož

EET se podnikatelům pozastavuje. A to na tři měsíce od doby skončení nouzového stavu. V úterý večer to schválila Poslanecká sněmovna. Zákon nyní poputuje do Senátu a následně k podpisu prezidentovi. Sněmovnou na návrh opozice například neprošlo úplné zrušení EET nebo jeho odsunutí až na začátek roku 2021.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Restaurace zavírají či přecházejí na pouliční prodej jídla s sebou.

Článek

Pozastavení EET je reakcí na ekonomické důsledky epidemie koronaviru a nouzového stavu. V rámci tvrdých opatření byly zavřeny restaurace, hospody, kina, divadla, bazény a další místa, kde se scházejí lidé. Opatření tvrdě dopadají především na podnikatele v gastronomii.

„S ohledem na další vývoj situace, zejména uzavření či omezení fungování části provozoven, by mohlo docházet i ke komplikacím pro nyní již evidující poplatníky, a to například při zajišťování technické podpory nebo aktualizací certifikátů. Z tohoto důvodu přistoupilo ministerstvo financí k dočasně úplnému pozastavení EET,“ vysvětluje ministerstvo financí.

Vláda chce na čtyři měsíce pozastavit EET. Zavede zpětné umoření daňové ztráty nebo prominutí záloh

Koronavirus

Zastavení povinnosti evidovat tržby je součástí druhého takzvaného liberačního balíčku. S tím přišlo ministerstvo financí. Jeho součástí je také prominutí červnových záloh na daň z příjmu fyzických a právnických osob a prominutí pokuty za pozdě podané daňové přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí nebo za pozdní uhrazení této daně.

Další součástí balíčku je takzvaný institut Loss carryback, to znamená zpětné působení ztráty u daně z příjmů fyzických a právnických osob za letošní rok. Ztrátu bude možné zpětně uplatnit v daňovém přiznání za rok 2019 a 2018.

Česká ekonomika by podle odhadů poradenské společnosti Deloitte mohla propadnout až o 10 procent. Rychle by podle prognózy měla růst nezaměstnanost. Na konci roku by mohlo jít až o 5,6 procenta. Počet nezaměstnaných by se tak téměř ztrojnásobil ze 109 000 na konci loňska na 305 000.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám