Hlavní obsah

Schillerová: Podpořím jen změny rozpočtu, které zajistí jeho schválení

Právo, Jakub Svoboda

Poslanci se ve středu ve druhém čtení zabývali zákonem o rozpočtu a pozměňovacími návrhy, podle nichž by se 177 miliard přesouvalo mezi jednotlivými kapitolami rozpočtu. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v rozhovoru pro deník Právo uvedla, že podpoří pouze ty změny, které zákonu zajistí schválení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na schůzi Sněmovny

Článek

Ve Sněmovně se ve druhém čtení ke státnímu rozpočtu na příští rok sešly desítky pozměňovacích návrhů. Na který z nich byste byla ochotna kývnout?

O podpoře pozměňovacích návrhů jsem ochotna se bavit pouze tehdy, pokud jejich případné přijetí zajistí návrhu státního rozpočtu většinovou podporu při jeho finálním schvalování ve Sněmovně. Ale byla bych velmi ráda, aby ty změny byly už co nejmenší.

Zrušit slevy na jízdné, přiškrtit peníze pro Hrad. Poslanci chtějí přesunout v rozpočtu 177 miliard

Domácí

Buďme konkrétnější. Poslanci většiny opozičních stran chtějí dosáhnout patnáctiprocentního navýšení platů učitelů v příštím roce. Byl to koneckonců i původní slib vlády. Vy ale nabízíte pouze desetiprocentní navýšení.

Vláda nikdy takové navýšení neslíbila. Zavázali jsme se k tomu, aby průměrný učitelský plat dosáhl na 150 % úrovně roku 2017 a překonal hranici 45 tisíc korun, a k tomuto cíli směřujeme. V letošním roce jsme platy učitelů navýšili o 15 %. Na příští rok navrhujeme desetiprocentní růst a ve střednědobém výhledu na rok 2021 počítáme s navýšením o 9 %. Vláda se tedy krok za krokem blíží k tomu, aby svůj závazek splnila.

Rozpočtový výbor z popudu poslankyň KSČM podpořil převody za více než 1,2 miliardy zejména na sociální služby a na výstavbu a opravy obecních škol a bytů. S tím tedy asi problém mít nebudete…

Určitě ne, naopak. Rozpočtový výbor minulý týden podpořil právě ty pozměňovací návrhy, které jsem já sama aktivně podpořila.

Čtyřicetimiliardový schodek rozpočtu je pro vás stále hranice, nad kterou nelze jít?

Ano, schodek 40 miliard korun je pro mě nepřekročitelná hranice. To, že ani přes mírné zpomalení ekonomiky nepočítáme se zvýšením schodku, je pro mě zcela zásadní faktor.

Pokud by nějaké výdaje navíc Sněmovnou prošly, kde jinde by se muselo ušetřit?

Často říkám, že každá koruna je jenom jedna, a když ji někde přidáme, jinde ji zase musíme vzít. Z mého pohledu proto musejí být pozměňovací návrhy vybalancované a nesmí se řešit jenom to, kde se komu přidá, ale i kde na to vzít a komu ubrat.

Sněmovna schválila 40miliardový schodek rozpočtu

Domácí

Rekordní příjmy, s nimiž počítá státní rozpočet na rok 2020, se neodrážejí v investicích, které mají naopak klesnout, zní z ODS. Proč stát v době stále ještě slušného ekonomického růstu investice omezuje?

Stát investice rozhodně neomezuje, právě naopak. Kapitálové výdaje z národních zdrojů budou v příštím roce rekordní a dosáhnou 88 miliard korun. Společně s penězi z evropských fondů půjde v příštím roce na investice celkem 146,2 miliardy korun. Navíc výrazně posílíme podporu výzkumu, vývoje a inovací. V rozpočtu na příští rok je pro tuto oblast vyčleněno celkem 47,6 miliardy korun, což je meziročně více o 5,5 miliardy korun.

Ráda bych také připomněla, že právě za vlád ODS zůstávaly výdaje na investice dramaticky nedočerpány, a navíc nikdo nehleděl na jejich efektivitu. My jsme tuto praxi nedůsledného čerpání výdajů ukončili a investujeme do skutečně potřebných projektů.

STAN chce přidat čtyři miliardy do rozpočtu SFDI na opravy a stavbu silnic. Částkami v řádech stovek milionů chtějí poslanci posílit také podporu památek, rekonstrukce a navýšení kapacit mateřských a základních škol atd. Je něco z toho pro vás akceptovatelné?

Jak říkám, o jednotlivých pozměňovacích návrzích jsem ochotná diskutovat za předpokladu, že zajistí rozpočtu jako celku většinovou podporu ve Sněmovně. Do znění pozměňovacích návrhů nemůžu zasahovat. Ale žádný z nich by neměl říkat bez dalšího jen to, jaká oblast bude posílena.

Návrh rozpočtu počítá se zpomalením tempa růstu ekonomiky z letošních 2,4 na 2,2 procenta. Ve světle posledních zpráv z Německa, není to poněkud optimistický odhad?

Návrh státního rozpočtu je založen na makroekonomickém scénáři a predikci příjmů, které v souladu se zákonem o pravidlech rozpočtové odpovědnosti posoudil nezávislý Výbor pro rozpočtové prognózy. A ten konstatoval, že naše prognóza i odhad příjmů jsou realistické.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám