Hlavní obsah

S prvňáčky letos rodiče do třídy pustit nemusí

Právo, Jiří Mach

Slavnostní zahájení školního roku se může leckde podstatně lišit oproti tradici, kdy školy vítaly prvňáčky za doprovodu rodičů. Včera zveřejněný manuál ministerstev školství a zdravotnictví pro školy totiž doporučuje omezit pohyb cizích osob v prostorách škol.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Přestože doporučení není závazné a ředitelé se jím nemusejí řídit, obávají se, aby se infekce do školy nedostala. Návrat k distanční výuce z domova si totiž nikdo nepřeje. A v případě zavlečení nákazy je pak na vyhodnocení hygieniků, nakolik škola plnila ministerská doporučení a jaká speciální opatření se budou na školu vztahovat.

„Určitě je potřeba omezit pohyb cizích osob ve škole, byť je to ve fázi doporučení,“ řekl Právu prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.

Škola od 1. září: Žáci se ve škole budou potkávat co nejméně, v jídelně bez samoobsluhy

Domácí

V hale s odstupy

„Většina škol pravděpodobně nepustí rodiče s prvňáčky do školy, i když tradičně se tam pouštěli,“ uvedl.

„Jsou určitě školy, kde si ředitelé řeknou, že se na to vykašlou. Třeba malé školy, kde se všichni znají jako sousedé, tam je do té školy vpustí. U nás je to padesát na padesát,“ dodal Černý, který je i ředitelem Masarykovy ZŠ v pražských Klánovicích.

Ředitelé zatím ještě dumají, jak se se svízelnou dobou vypořádat. V manuálu je kladen důraz na epidemiologickou situaci v dané lokalitě, která se každý týden vyhodnocuje a promítá prostřednictvím třístupňového semaforu infekční pohotovosti.

V noci dostaly školy manuál k provozu za epidemie

Domácí

První stupeň – zelený – platí v současnosti v Praze, kde podle šéfky místní hygienické stanice Zdeňky Jágrové bude riziko nákazy vždy vyšší. Druhá zelená plocha je na Frýdecko-Místecku.

Ale třeba ani tam se nechtějí ředitelé o tradici ochudit. „V podstatě jsem to ještě neřešil, ale myslím si, že veškerý metodický dopis a doporučení je trošku nesmysl. A pokud prvňáčci nastoupí do školy a nebude přísné striktní nařízení, aby jejich rodiče nebyli přítomni, tak povolím vstup rodičů,“ řekl Právu ředitel ZŠ T. G. Masaryka ve Frýdlantu nad Ostravicí Jaromír Horký.

Ředitel pražské ZŠ Kunratice Vít Beran je naopak opatrnější. „Ještě nad tím diskutujeme. Určitě tam bude probíhat nějaký regulovaný systém. U nás ten rituál prvního školního dne vypadá trochu jinak. Máme přivítání venku, a když je špatné počasí, tak ve sportovní hale. Ale i tam jsou dostatečné prostory, kde by se mohly udržovat odstupy,“ řekl Právu. Hodlá si ale také ještě počkat, jestli se epidemiologická situace v Praze nezmění.

Přehledně: Co se bude dít, když se ve škole objeví nákaza koronavirem?

Věda a školy

Na středních školách se sice podobná dilemata neřeší, ale i tak se jejich představitelé chtějí s rodiči setkat. „V červnu jsme nemohli mít třídní schůzky s rodiči prváků, protože ještě nebyly jejich děti přijaty. Přeložili jsme to na příští pondělí,“ řekla právu šéfka Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

Podle ní se dá dobře naplňovat doporučení, aby se třídní schůzky organizovaly virtuálně, ale to až s rodiči, které škola zná. Po třídních schůzkách uklízečky veškeré prostory po rodičích umyjí a dezinfikují ještě před nástupem učitelů.

Opatření podle stupňů pohotovosti (Zdroj: MŠMT)
Stupeň 0 (bílý):
Standardní provoz
Stupeň I (zelený)
Doporučuje se omezit pohyb třetích osob ve školách.
Doporučuje se skupinové konzultace s rodiči organizovat online.
Doporučuje se omezit počet osob na hromadných akcích.
Doporučuje se omezit pořádání hromadných akcí (např. škol v přírodě).
Stupeň II (oranžový)
Doporučuje se omezit aktivity nad rámec standardní organizace činnosti školy.
Ve školských poradenských zařízeních se doporučuje organizovat příchod klientů tak, aby bylo minimalizováno setkávání klientů ve společných prostorách.
Stupeň III (červený)
Pravděpodobné omezení provozu škol a dalších aktivit a nastavení omezeného režimu výuky s preferencí distančního vzdělávání.

Reklama

Výběr článků

Načítám