Hlavní obsah

S dětmi z Ukrajiny se učí nebo si s nimi malují. Některé už umí trochu česky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Domě dětí a mládeže na Praze 8 se starají o děti, které uprchly s rodinami z Ukrajiny. Aktuálně je zde zhruba padesát dětí ve věku od tří do 17 let. Docházejí sem každý všední den do takzvaných adaptačních programů. Malují, sportují, chodí na procházky nebo se učí mluvit česky. Mnoho z nich se tak i díky ochotným pedagogům může cítit opět bezpečně.

Dům dětí a mládeže hlavního města Prahy přijal dětské uprchlíky z Ukrajiny. Některé z nich už umí i trochu česky Video: Novinky

 
Článek

„Máme tady děti ze všech koutů Ukrajiny, některé jsou z Charkova a byly přítomny u toho válečného konfliktu. Jiné jsou ze Zakarpatí, ty přímý zásah nezažily,“ řekl Novinkám David Berenreiter, zástupce ředitele pro Karlínské Spektrum, které je jedním ze středisek domu dětí.

Mají tu takzvaná centra předškolních dětí. Kvůli velkému náporu ukrajinských dětí tu teď v této věkové skupině otevřou jednu novou, modro-žlutou sekci.

Praha už téměř nemá pro uprchlíky místo. Na ubytování čekají hodiny

Domácí

Do adaptačního skupinek, které tu vznikly, jsou umístěny děti do šesti let a fungovat budou jako klasické školky.

Starší děti budou absolvovat takzvaný adaptační klub, kde se budou učit česky nebo se později i zapojovat do běžných aktivit, jakými jsou tábory nebo kroužky, které dům mládeže realizuje.

Berenreiter míní, že začlenění dětí do škol bude trvat delší dobu. „Ten proces bude zdlouhavější, proto v rámci našich adaptačních klubů působí pedagogové a psychologové. Děti učíme česky. A půjde hlavně o to, aby se cítily dobře,“ dodává.

Foto: archiv DDM/Karlínské Spektrum , Novinky

Děti z Ukrajiny zde mají mnoho aktivit.

Děti sem mohou docházet každý všední den od 8 do 17 hodin a zajištěnou mají i stravu.

„Děláme tady různé aktivity a chodíme ven,“ říká 12letý Artem z Kyjeva. Ten už dokonce umí česky říct větu „Moc se mi tady líbí“.

Slováci jsou ochotní dát Ukrajincům systémy S-300. Chtějí ale náhradu

Evropa

Protože v této lokalitě dříve sídlilo centrum integrace cizinců, mělo Karlínské Spektrum dost kontaktů na ukrajinsky hovořící pedagožky a psycholožky.

„Děti jsou chytré, veselé, ale z počátku se bály. Malujeme s nimi, chodíme do zoo. Všechny děti už i rozumí česky,“ říká Novinkám Olena Ševčuk, ukrajinská pedagožka a psycholožka.

I když tu děti mají mnoho aktivit, stýská se jim podle ní po domově. „Naše práce je, aby byly děti zdravé, aby se adaptovaly a aby se cítily dobře,“ doplňuje Olena starostlivě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám