Hlavní obsah

Rusové ukradli českému národu 21 let života, trauma trvá doteď, řekl Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Byla to invaze, která způsobila trauma, odmítl ve čtvrtek premiér Andrej Babiš (ANO) slova ruského ministerstva zahraničí, které kritizovalo, že si Česká republika bude připomínat 21. srpen jako Den památky obětí invaze v roce 1968 a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy.

Záznam: Vyjádření ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka k česko-ruským vztahůmVideo: ČTK

 
Článek

Novela, která prošla kompletním legislativním procesem a minulý týden ji svým podpisem stvrdil prezident Miloš Zeman, je Rusům trnem v oku.

„Je absolutně nepřijatelné, aby nám Rusko jakkoliv mluvilo do našeho rozhodnutí. Všem je jasné, co se v srpnu 1968 stalo. Byla to invaze ruských vojsk, s nevinnými civilními oběťmi, a český národ z ní dodnes má trauma. Rusové mu tenkrát ukradli 21 let svobodného života,” citovala ČTK Babiše, podle něhož je třeba si toto datum a s ním spjaté události připomínat.

Jsme suverénní stát a 21. srpen 1968 byla národní tragédie, vzkázal Petříček Rusům

Domácí

Petříček si zve ruského velvyslance na kobereček

Ruské vměšování se do české reality odmítl i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Na čtvrteční tiskové konferenci řekl, že 21. srpen 1968 je jedno nejtraumatičtějších období.

„Považujeme za nepřijatelné relativizovat tento den. Odmítám prohlášení ruského ministerstva zahraničních věcí,“ řekl ministr.

Na kobereček si chce pozvat ruského velvyslance. „Předpokládám, že se s panem velvyslancem na začátku roku setkáme,“ uvedl Petříček. Dodal, že česko-ruské vztahy jsou podle něj zbytečně zatěžovány otázkami, které patří historikům.

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) spočítal, že do konce roku 1968 si okupace vyžádala 137 mrtvých a zhruba pět set těžce zraněných.

Velice se omlouvám. Grospič vzal po dvou týdnech zpět své výroky o okupaci

Domácí

Že jsou události ze srpna 1968 citlivým tématem, se před časem přesvědčil místopředseda KSČM Stanislav Grospič, který prohlásil, že se nejednalo o okupaci a že oběti na životech byly většinou dílem autonehod. Za své výroky se nakonec omluvil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám