Hlavní obsah

Jsme suverénní stát a 21. srpen 1968 byla národní tragédie, vzkázal Petříček Rusům

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připomínat si národní tragédii spojenou s pádem vojsk Varšavské smlouvy do Československa je podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) zcela legitimní. Patří to k zásadám suverénního státu. Reagoval tak na kritiku z ruské strany, že zařazení 21. srpna 1968 mezi významné dny jako připomínka obětí invaze nepomůže vzájemné spolupráci mezi zeměmi.

Foto: Novinky

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)

Článek

„21. srpen 1968 byl národní tragédií. Napadení naší země vojsky Varšavské smlouvy je nezpochybnitelné, mnoho nevinných lidí při tom zemřelo. Vojska opustila ČSR až v roce 1990. Naštěstí jsme od té doby suverénním státem. Státem, který se rozhodl památku těchto obětí uctít. Je zcela legitimní, že si připomínáme civilní oběti. Ovzduší kalí spíše snaha události roku 1968 relativizovat,” uvedl na Twitteru ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Reagoval tak na komentář ruské diplomacie k tomuto dni, že návrat ke starým událostem sotva pomůže současné spolupráci.

Rusy naštval český Den památky obětí invaze z roku 1968. Prý kalí ovzduší

Evropa

O připomínce 21. srpna jako významného Dne památky obětí invaze v roce 1968 a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy rozhodli poslanci. Minulý týden zákon podepsal prezident Miloš Zeman.

„Snaha Prahy znovu se vracet k událostem starým půl století s cílem zapojit je do současného politického kontextu, neochota otočit tuto stránku dějin, která kalí ovzduší rusko-českých vztahů, sotva napomůže úspěšnému průběhu dvoustranné spolupráce," uvedla ruská diplomacie. Přijetí zákona označila za „velké rozčarování”.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám