Hlavní obsah

Rusko se vměšuje, řekl Zeman k trestnímu stíhání za odstranění sochy Koněva

Praha

Za kontraproduktivní vměšování se do cizích záležistostí má prezident Miloš Zeman postoj ruské Ruské federace, která zahájila trestní stíhání české samosprávy za odstranění sochy maršála Koněva. Zároveň ale hlava státu považuje krok radnice Prahy 6 za hloupý a směšný a přirovnal ho k obrazoborectví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odstraňování sochy maršála Koněva z parku Prahy 6 Bubneči.

Článek

Zeman řekl, že si před časem pozval odděleně čínského a amerického velvyslance.

„Čínský velvyslanec nám tehdy vyhrožoval, když (zesnulý šéf Senátu Jaroslav) Kubera pojede na Tchaj-wan. Americký nám vyhrožoval, že když přijmeme digitální daň, budou odvetná opatření, například pro naše firmy, které působí právě ve Spojených státech. A já jsem oběma, nikoliv pouze jednomu, říkal, že je to vměšování do vnitřních věcí a že je to kontraproduktivní. Totéž samozřejmě teď platí pro Ruskou federaci, ač odstranění sochy maršála Koněva považuji za hloupost a obrazoborectví,“ uvedl Zeman.

Stíhání kvůli soše Koněva je nepřípustné. MZV se ostře ohradilo vůči Rusku

Domácí

„Přemýšlejme, co obrazoborectví v historii dokázalo, zničilo krásná umělecká díla,“ řekl prezident.

Připomněl, že Koněv se svými vojáky osvobodil na konci druhé světové války nejen Prahu, ale i koncentrační tábor Osvětim. „Má své místo v Praze, zatímco ti, kdo sochu odstraňují, v životě nic pořádně nedokázali,“ řekl na Primě Zeman.

Zeman na Primě: Omezení musí pokračovat, obětovat zdraví za ekonomiku je zhovadilost

Koronavirus

Radnice Prahy 6 sochu Koněva, který se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku, dala odstranit minulý pátek a chce ji umístit do muzea.

České ministerstvo zahraničí považuje stíhání české samosprávy Ruskem za nepřípustné. Příslušné ruské zákony nebudou podle něj v Česku vymahatelné. Ministerstvo rovněž odmítlo zásahy ruských státních orgánů do vnitřních záležitostí České republiky. Ministerstvo se ohradilo také proti útoku na českou ambasádu v Moskvě.

Reklama

Výběr článků

Načítám