Hlavní obsah

Ruské kolo v Podolí nechá radnice kvůli stížnostem místních zkontrolovat

Novinky, Natálie Lošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ruské kolo nedaleko plaveckého stadionu v pražském Podolí se v sobotu poprvé rozjelo. Ačkoliv byla účast v prvních dnech kvůli deštivému počasí nízká, nyní o něj rodiny jeví zájem. Přesto si na něj mnozí místní obyvatelé stěžují městskému úřadu Prahy 4. Ten na ně proto pošle kontrolní prohlídku. Poslechněte si, co na diskutovanou atrakci říkají místní obyvatelé.

Na ruské kolo v pražském Podolí vyhlásil stavební úřad kontrolní prohlídkuVideo: Novinky

 
Článek

Ruské kolo, které stojí od čtvrtka na soukromém pozemku botelu Racek, provozuje Lunapark Dykovský. Od počátku budí vášně, mnozí obyvatelé této čtvrti atrakci nevítají, radost z ruského kola nemá ani samotný úřad městské části Prahy 4.

Protože se ale jedná o soukromý pozemek, nepotřebuje Lunapark Dykovský od města žádné povolení. „V tomto případě ze zákona nemusel podávat žádost, úřad nic nerozhodoval, nic nepovoloval, pouze ohlášení přijal,“ vysvětlil mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas. Ohlášení ruského kola Odboru životního prostředí a dopravy podle něj provedli majitelé pozemku, tedy botel Racek.

„Protože jsme zaznamenali několik negativních reakcí obyvatel z blízkých domů, věcí se začal zabývat stavební úřad Prahy 4. Vypsal kontrolní prohlídku," řekl mluvčí. Doplnil ale, že konkrétní kroky, zda vůbec nějaké budou, nelze zatím předjímat.

Foto: Novinky

Atrakce se nelíbí mnoha místním ani úřadu Prahy 4

Negativní reakce se k novému ruskému kolu objevily také na sociálních sítích. Lidé si často stěžovali na jeho umístění v Podolí namísto okraje Prahy. Podle jiných například atrakce způsobuje „lunaparkizaci” Prahy a dělá z ní „kolotočárnu.”

Ne všichni místní obyvatelé však vnímají ruské kolo negativně, v prvních slunných dnech tohoto týdne projevily o atrakci zájem například maminky s dětmi. „Přijde mi to jako docela dobrý nápad, nic podobného v Praze není a myslím, že by to mohlo přilákat lidi. Já jsem se přišla svézt se synem,“ řekla Novinkám zájemkyně o jízdu.

„Mně tady ruské kolo nevadí. Připomíná mi to lehce zábavní park Prátr, ale v jádru, proč ne. Tady není historické centrum, takže tady to klidně být může,“ říká kolemjdoucí muž.

Foto: Novinky

Ruské kolo v pražském Podolí

„Mně je to úplně jedno, klidně ať tu stojí,“ vyjádřil se další dotazovaný. Podobně se k věci stavěla většina dotazovaných na místě, na postavení ruského kola v Podolí jednoduše neměli vyhraněný názor.

Podle ohlášení má pětatřicetimetrové kolo stát na místě přes celé léto, tedy až do 31. srpna. Vstupné stojí dospělé 100 korun, děti do 5 let mají vstup zdarma. Jízda trvá pět minut a nabízí vyhlídku na nábřeží, Vltavu i Vyšehrad.

Na přelomu května a června provozovala rodina Dykovských atrakci také před pražským nákupním centrem Arkády Pankrác. Nyní otevřela nově Lunapark také Brně u přehrady Bystrc.

Reklama

Výběr článků

Načítám