Hlavní obsah

Rozšíření protiruských sankcí na Hrad by mi nevadilo, připustil Žáček

Česko uvažuje o rozšíření seznamu osob, jimž členské státy EU v rámci protiruských sankcí zmrazí majetek či zakážou vstup na své území. Novinkám to v pondělí řekl šéf bezpečnostního výboru Sněmovny Pavel Žáček (ODS).

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pavel Žáček

Článek

„Můžeme rozšířit počet lidí na sankčních seznamech na základě našich vlastních zjištění,“ uvedl Žáček pro Novinky.

„Vůbec by mi nevadilo, kdyby se opatření vlády týkala majetku některých lidí kolem Hradu, kteří by prokazatelně patřili do Putinovy (ruského prezidenta Vladimira Putina – pozn. red.) party,“ připustil občanský demokrat.

Věřit Rusku bylo naivní, zní z Hradu. Zeman se cítí podvedený

Válka na Ukrajině

Variant, na koho se zaměřit, je podle Žáčka víc.

„Je otázka, jestli se mezi ty osoby zařadí někdo, kdo je třeba propagandista, kdo tady politicky působil nebo se snažil zajišťovat třeba nějakým strategickým ruským firmám nějaké benefity,“ dodal Žáček, „případně, kdo tady ovlivňoval, dejme tomu, prezidentské volby.“

Současně uvedl, že to považuje za de facto politické rozhodnutí. „Nevím, jaké stanovisko zaujmou bezpečnostní složky či vláda,“ podotkl Žáček.

Adamová s Vystrčilem nepřijdou na Hrad kvůli Zemanovým postojům k Rusku

Domácí

Kvůli vazbám na Rusko čelil opakovaně kritice například podnikatel v oblasti pohonných hmot Martin Nejedlý, který působí jako poradce prezidenta Miloše Zemana a je označován za jednoho z klíčových mužů v jeho okolí. V minulosti se například účastnil i jednání s ruským prezidentem Putinem.

Chybí seznam ruských oligarchů v ČR

Problém podle Žáčka nyní představuje i to, že předchozí vlády nepožadovaly po bezpečnostním aparátu nebo státních úřadech vypracování komplexního seznamu ruských oligarchů a jejich majetků na území ČR.

„Kdyby byl, tak bychom mohli postupovat rychleji. Takhle je nutné všechno ověřit. Je jasné, že některý majetek může být schován za nějakou osobu. Asi využili veškerých možností k tomu, aby zakryli, koho je to majetek,“ dodal Žáček.

Babiš: Ztratil jsem vědomí, mám částečnou neprůchodnost střev

Domácí

Na čtvrtečním jednání bezpečnostního výboru tak podle Žáčka prozatím nezazněl ze strany bezpečnostních složek ani počet osob, kterých se opatření může dotknout. „Jenom jsme byli ujištěni, že se na tom intenzivně dělá,“ přiblížil šéf výboru.

Ve chvíli, kdy bude seznam dotčených osob hotový, bude o dalších krocích jednat vláda. Následně by se mělo ve Sněmovně řešit, co bude s majetkem zabavených osob, popsal Žáček.

Česko jména Rusů pod sankcemi tají. Jiné země se zveřejněním problém nemají

Válka na Ukrajině

Také EU nadále rozšiřuje seznam osob, jimž kvůli ruské invazi na Ukrajinu hodlá zmrazit majetek či zakázat vstup na své území.

Na základě českého zákona o provádění mezinárodních sankcí, jehož výkon má na starosti Finanční analytický úřad (FAÚ), ale není možné podle ministerstva financí uveřejňovat konkrétní jména osob, kterých se opatření dotknou.

Zuna: Ne principu kolektivní viny 

Předseda komise pro kontrolu činnosti FAÚ Michal Zuna (TOP 09) Novinkám řekl, že však panuje jasná shoda na tom, aby se neuplatňoval koncept kolektivní viny.

Soukromý tryskáč ruského miliardáře Abramoviče byl spatřen v Izraeli

Válka na Ukrajině

„Nesmí to být bráno tak, že kdo je Rus, tak nesmí mít trvalý pobyt nebo nesmí vlastnit nemovitosti v ČR,“ uvedl poslanec.

Zároveň přiblížil, že zásah vůči lidem, kterým aktuálně hrozí vyhoštění, by se měl podle jeho informací týkat desítek osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám