Hlavní obsah

Rozmarné léto vymetlo koupaliště

Právo, Ivan Blažek, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným…“ S povzdechem majitele říčních lázní z Vančurova Rozmarného léta by se současní provozovatelé koupališť bezpochyby ztotožnili. Areály zatím většinou zejí prázdnotou, na vině je počasí i dozvuky pandemie.

Foto: David Taneček, ČTK

Koupaliště Broumar v Opočně na Rychnovsku. Ilustrační foto

Článek

„Je to příšerné, příšerné, příšerné,“ řekl Právu Tomáš Kotora, ředitel Plaveckého areálu města Plzně. „Současné počasí je pro nás tragédie, lidi nechodí.“ Plavecký komplex navíc prochází rekonstrukcí, i do vnitřního bazénu se proto chodí přes venkovní převlékárny. „Když jsme to plánovali, tak nikdo nepočítal, že bude v červnu a červenci šestnáct osmnáct stupňů, věřili jsme, že bude léto,“ podotkl Kotora.

Zatím máme pětkrát menší příjmy než minulé léto
Tomáš Kotora, Plavecký areál města Plzně

Ve vyhlášeném koupališti v Rokycanech se v minulých letech někdy čvachtalo i na čtyři tisíce lidí denně. Jen loni v červnu tady přivítali 26 tisíc návštěvníků. A letos? Za celý červen jich přišly necelé tři tisícovky. A od počátku prázdnin asi 4500. „To je nebetyčný rozdíl. Sezona je zatím hluboce podprůměrná,“ sdělil Jaroslav Moravec, vedoucí tamního plaveckého areálu. „Kromě dvou dnů, kdy dorazilo přes tisíc lidí, je to paběrkování, bída.“

Na koupališti v Klatovech zatím nepočítají návštěvníky na stovky, jak je běžné při pěkném létě, ale na desítky. „S loňským rokem se to nedá vůbec srovnat, to přišlo za sezonu 26 tisíc lidí a předloni třicet tisíc. To letos vůbec nepřichází v úvahu,“ uvedl Peter Pošefka, ředitel Technických služeb města Klatovy.

Některým typům koupališť ale studené léto svědčí. „Za nás dobré, jsme raději, že je takhle,“ konstatoval Michal Pokorný, vedoucí Technických služeb města Dobřany, které provozují takzvaný koupací biotop. „Pro něj je lepší, když je týden hezky a pak zase třeba týden chladněji a s deštěm. Voda se zchladí, zregeneruje. Příliš pěkné počasí sem přivede více lidí, než je pro biotop dobré.“ Toho se v Dobřanech zatím obávat nemusejí. „Červnová návštěvnost byla v meziročním srovnání třetinová,“ uzavřel Pokorný.

Mráz uprostřed léta. Ani tento týden nebude na koupání

Domácí

„Když už nemáme koronavirová opatření, která by omezovala provoz venkovních bazénů, nastoupí proměnlivé počasí, se kterým si nevíme rady,“ tímto způsobem hodnotí dosavadní letní sezonu pokladní na koupališti ve Valašském Meziříčí.

Jednodušší je neotevřít

Stejně jako řada dalších koupališť ve Zlínském kraji i provozovatelé meziříčského venkovního bazénu v závěru května zvažovali, zda vůbec bazén napustí a sezonu spustí. „Nakonec jsme začátkem června otevřeli. Přece jenom jsme tu pro lidi. Ale spíše jsme měli stejně zavřeno kvůli počasí,“ podotkla pokladní. Během třiceti červnových dnů bylo meziříčské koupaliště otevřeno jen sedm dní. Od začátku července to pak bylo jen pět dnů.

Kapacita meziříčského koupaliště je zhruba patnáct set lidí. Plně obsazené však bylo naposledy loni. „Letos, když už se někdy vydařilo počasí, přišlo tak do tisíce lidí maximálně. Zřejmě mají stále obavy z koronaviru, tak volí raději přírodní koupání,“ dodala pokladní.

Červen byl nejdeštivější od roku 1961

Počasí

Někteří provozovatelé tak zvolili pro sebe nejjednodušší variantu a venkovní bazény letos neotevřeli vůbec, jako například v Kunovicích na Slovácku.

Reklama

Výběr článků

Načítám