Hlavní obsah

Mráz uprostřed léta. Ani tento týden nebude na koupání

Novinky, fia

Česko se v pondělí probudilo do studeného rána, v horských oblastech dokonce mrzlo. Po většinu týdne bude počasí u nás pod vlivem chladného severozápadního proudění, teprve o víkendu budeme rádi, když se teploty neochotně vyšplhají výrazněji nad letních 25 stupňů. Novinky o tom informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamerVideo: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Pondělní ráno je tím nejchladnějším z celého týdne,“ ujistila Honsová. Mráz zasáhl obvyklé lokality, na Šumavě na stanici Rokytská slať teplota klesla až k –3,5 stupně, v Jizerských horách na Jizerce bylo –2,5 stupně. Chladno bylo i v nižších polohách, například v pět hodin ráno bylo v Karlových Varech 4,6 stupně, v Liberci 5,7 stupně, v Praze-Ruzyni 7,4 stupně a v Holešově 8,5 stupně Celsia.

„Chladné severozápadní proudění budeme skloňovat po většinu tohoto pracovního týdne. Další přechod studené fronty nás čeká ve středu, ta ukončí pozvolný nárůst teplot vzduchu. Ale o víkendu bude opět oblačnosti ubývat a teploty se budou pohybovat kolem letních hodnot,“ upřesnila meteoroložka.

Během pondělí bude jasno až polojasno, postupně až oblačno. Nejvyšší teploty přes den vystoupí na 19 až 23 stupňů, v 1000 m na horách bude kolem 15 stupňů. Vát bude slabý proměnlivý vítr.

V úterý bude obloha zpočátku jasná až polojasná, během dne bude mraků přibývat až na oblačno. Teploty přes den vystoupí na 21 až 25 stupňů.

Ve středu udeří studená fronta, bude oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle s bouřkami. Na východě území bude zpočátku dne ještě polojasno. Teploty po ránu klesnou na 15 až 11 stupňů. Přes den na východě dosáhnou 22 až 26 stupňů, zatímco na západě se budou pohybovat jen kolem 20 stupňů.

Na čtvrtek předpověď hlásí oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo déšť. Ranní teploty klesnou na 15 až 11 stupňů, přes den zůstanou pouze mezi 17 a 21 stupni.

V pátek bude oblačno až polojasno, místy se objeví přeháňky nebo občasný déšť. Ráno se ochladí na 14 až 10 stupňů, přes den se očekávají teploty mezi 19 a 23 stupni. Vát bude čerstvý severozápadní vítr.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Postupné oteplování

O víkendu se začne pozvolna oteplovat. V sobotu se očekává polojasno až oblačno, ojediněle s přeháňkami. Teploty po ránu opět zůstanou mezi 14 a 10 stupni, přes den se dostanou na 21 až 25 stupňů.

V neděli by počasí zase mohlo začít připomínat léto. Zatímco noční teploty mezi 15 a 11 stupni moc nezahřejí, odpolední maxima už se vyhoupnou na 23 až 27 stupňů. Bude převážně polojasno a foukat bude mírný západní vítr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám