Hlavní obsah

Roušky všem? Státy se neshodnou

Právo, doh

Povinnost nevycházet ven bez roušky nebo jiného zakrytí tváře platí v Česku od poloviny minulého týdne, zdejší opatření přitom patří v tomto ohledu k těm nejpřísnějším.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Nošení ochrany úst a nosu je v ČR povinné od čtvrtka.

Článek

Rozpačitě se zatím k plošnému nošení roušek a respirátorů staví například Světová zdravotnická organizace (WHO) a některé státy těžce zasažené koronavirovou pandemií od takového postupu své občany dokonce odrazují.

Pozastavil se nad tím odborný lékařský časopis The Lancet, který přístupy jednotlivých států porovnal. Podle něj zatím není dost důkazů, že je plošné nošení roušek efektivním nástrojem, jak epidemie zastavit. Připouští ale, že případ onemocnění Covid-19 je specifický v tom, že řada nakažených roznašečů onemocnění nemusí pociťovat žádné příznaky.

Benevolentnější Německo a Británie

S přístupem českých úřadů ostře kontrastují například Spojené státy, které v pondělí evidovaly bezmála 40 tisíc aktuálně nakažených lidí, a byly tak v tomto ohledu druhé za Itálií. Přesto šéf tamní zdravotní služby USA Jerome Adams tento měsíc spolu s dalšími vládními činiteli od nakupování roušek veřejnost důrazně odrazoval.

Vězni šijí roušky z prostěradel

Domácí

„Vážně, lidi, přestaňte kupovat roušky. Širokou veřejnost od nákazy koronavirem neochrání, ale pokud se k nim nedostanou zdravotníci starající se o nemocné, vystavuje je to riziku,“ vzkázal s tím, že lidé by si raději měli pořádně mýt ruce a nechodit mezi další lidi, pokud se cítí nemocní.

Od toho, aby roušky a respirátory nosili lidé, kteří se cítí dobře, pak odrazovalo i americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Také Německo či Británie, jež postupně přitvrzují omezení pohybu a uzavírají další provozy a instituce, zatím k povinným rouškám nesáhly. Odvolávají se přitom mimo jiné právě na stanovisko WHO, které ochranu obličeje doporučuje jen těm, kdo se necítí dobře nebo se starají o nemocné.

Nesprávně ošetřované roušky mohou riziko nákazy zvýšit

Koronavirus

Podle organizace může být dokonce nadměrné používání roušek kontraproduktivní, protože to může u lidí vytvářet „falešný pocit bezpečí“ s tím, že budou méně dbát důležitých hygienických zásad. Překvapivé pak může být, že ani Čína, odkud se nákaza začala šířit do celého světa a kde je nošení roušek i za normálních okolností mnohem častější než na Západě, nezavedla takové nařízení pro celé své území. Poukázal na to medicínský magazín The Lancet, jenž odlišné přístupy jednotlivých zemí rozebral.

Zmíněné omezení zavedly některé provincie či města, celostátně ale platily pokyny odstupňované dle míry rizika s tím, že kvalitnější chirurgické roušky měly být vyhrazeny pro pracovníky na exponovaných místech. Pro jiné, například lidi pracující v dobře větraných prostorách, nebylo zakrytí tváře povinné vůbec.

Letadlo Smartwings je na cestě do Prahy, veze 1,9 milionu roušek a 100 tisíc respirátorů

Koronavirus

Připravený Tchaj-wan

„Plošné používání roušek lze zvažovat, pokud to zásoby dovolují,“ shrnuje odlišné přístupy The Lancet s tím, že místo jednorázových roušek by se měl výzkum zaměřit na výrobu trvanlivějších ochran obličeje. Zároveň vyzdvihuje příklad Tchaj-wanu, který se velkým množstvím roušek zásobil v předstihu. „Ostatní země by to ve svých příštích pandemických plánech mohly zohlednit taktéž,“ dodává magazín.

Reklama

Výběr článků

Načítám