Hlavní obsah

Rod chce prodat zámek v Novém Městě nad Metují. Mohl by ho koupit stát

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové Město nad Metují

Potomci šlechtického rodu Bartoňů z Dobenína chtějí prodat zámek v Novém Městě nad Metují na Náchodsku. Odkoupit by ho mohl podle premiéra Andreje Babiše (ANO) stát.

Premiér Babiš a šéfka NPÚ Goryczková o možné koupi zámku v Novém Městě nad MetujíVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Od roku 2008 je zámek chráněn jako národní kulturní památka a stát má u kulturních památek předkupní právo. Podle Babiše by ho měl využít.

„V Novém Městě nad Metují je zámek, který je kulturní památka, a majitelé ho chtějí prodat – a stát má předkupní právo... Bylo by dobré, kdyby si to ten stát eventuálně pořídil, aby se nestalo, že to někdo koupí soukromě,” řekl v pondělí Babiš, který argumentoval mimo jiné tím, že jde o dědictví po českých předcích.

Foto: www.zameknm.cz

Zámek v Novém městě nad Metují.

Památky letos zatím navštívilo o milion lidí méně než vloni

Domácí

Zámek v Novém Městě nad Metují je původně renesanční stavba, která později prošla barokní úpravou. Na počátku 20. století do jeho podoby promluvil architekt Dušan Jurkovič.

Bartoňové z Dobenína se stali majiteli na začátku 19. století. Za komunistického režimu jim byl zámek ale zkonfiskován a ve státní správě zůstal až do roku 1992, kdy byl v restituci vrácen.

Zámek Opočno zůstane státu

Domácí

Zámek je přístupný veřejnosti. Nabízí dva prohlídkové okruhy a vstup do věže Máselnice. Ročně ho navštíví okolo 22 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám