Hlavní obsah

Rizikové skupiny podceňují testy HIV

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letos rekordně přibylo nakažených virem HIV. Přitom se na jejich nemoc přijde spíš při kontrole jiných podezření a virus HIV bývá až překvapivým výsledkem vyšetření. Rizikové skupiny pacientů pravidelné testy stále podceňují.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Šéf AIDS centra na Bulovce docent Ladislav Machala Právu řekl, že většina pacientů, kterým je nakažení virem HIV diagnostikováno, obvykle podezření na tuto nákazu neměla. Lékaře vyhledali z jiných příčin.

„Nejčastěji mají některou pohlavně přenosnou infekci, zvláště syfilis či kapavku, a přitom se odhalí, že mají ještě HIV,“ uvedl Machala. U některých žen lékaři HIV infekci odhalí až při testování v těhotenství.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pokud se žena začne léčit včas, je pravděpodobnost, že se jí narodí zdravé dítě, velmi vysoká. Porod obvykle na doporučení lékařů probíhá císařským řezem. Přesto se však v Česku narodilo už šest nakažených dětí.

V Česku jen za deset měsíců letošního roku přibylo 208 nových pacientů s virem HIV, z toho je 186 mužů a 22 žen. Celkem je registrovaných 2300 nakažených, skutečný počet nemocných však může být podle odborníků až dvakrát tak velký.

Poměr mužů a žen mezi pacienty HIV je v Česku asi 83 procent mužů
Ladislav Machala

Pokud se pacient léčí, může se s nemocí dožít až dalších čtyřicet let. „Ale přesný věk se nedá určit, virus sledujeme teprve od roku 1983,“ poznamenal Machala.

Manikúra? Jen výjimka

Noví pacienti bývají nejčastěji homosexuálové, kteří často střídají své sexuální partnery, upozornil lékař. Pravděpodobnost, že se člověk nakazí použitou jehlou nebo třeba náčiním na manikúru, je poměrně nízká. Není však dobré podceňovat bezpečnost.

„Poměr mužů a žen mezi pacienty HIV je v Česku asi 83 procent mužů,“ uvedl Machala. Rozdíl mezi pohlavími podle něj způsobuje zejména fakt, že HIV se nejčastěji šíří mezi homosexuálními muži.

„Ale rád bych dodal, že jen mezi těmi, kteří jsou promiskuitní. Ženy se pak obvykle nakazí od bisexuála. Naším typickým pacientem je promiskuitní gay kolem 25 let,“ uvedl Právu Machala. Nejčastější příčinou přenosu viru je nechráněný sex. Jiný způsob je u nás zatím méně pravděpodobný.

„Pokud bych se třeba píchl o jehlu, která byla použitá předtím u nakaženého pacienta, riziko přenosu infekce je kolem 0,4 procenta. Pochopitelně přesto nelze takové chování doporučit a mnohem vyšší pravděpodobnost je mezi narkomany, kteří by nesterilní jehlu použili vícekrát,“ poznamenal docent.

Sám se nakazil, aby sdílel osud partnera

Za velmi nepravděpodobný pak označil případ, o kterém před několika dny informovala některá média, že se dívka nakazila virem při použití znečištěných nástrojů na manikúru. „Nelze to vyloučit, ale taková věc se opravdu nestane snadno. Musela by tam být nakažená krev a rovněž ta dívka musela být poraněná a musela krvácet,“ uvedl.

Pacient si schválně do žíly vstříkl nakaženou krev svého partnera, aby s ním prožil jeho úděl
Ladislav Machala

Měsíční léčba jednoho pacienta stojí asi 30 tisíc korun, hradí ji pojišťovny. V České republice se léčí i řada cizinců ze Slovenska, Ukrajiny, Ruska, Polska, Vietnamu nebo Itálie. „Ale když je někdo HIV pozitivní, hned to neznamená, že musí začít brát léky. Řada pacientů léky poměrně dlouho nepotřebuje,“ dodal Machala.

I HIV pozitivní pacient může chodit normálně do práce. Jediná omezení se týkají sexu, který musí provozovat s kondomem. Svého partnera také musí podle zákona o své nemoci informovat. Ne vždy to však nákaze předejde.

„Měl jsem pacienta, který už zemřel a který si schválně do žíly vstříkl nakaženou krev svého partnera, aby s ním prožil jeho úděl,“ uvedl Machala.

V Česku je sedm center AIDS: v Praze, Brně, Ústí nad Labem, Ostravě, Hradci Králové, Českých Budějovicích a v Plzni. Kampaň Evropský testovací týden, kdy se lidé mohli nechat bezplatně vyšetřit na desítkách míst, skončila v pátek. Dnes si lidé po celém světě připomínají Den boje proti AIDS.

Reklama

Výběr článků

Načítám