Hlavní obsah

Restaurace v Jincích zůstala znovu otevřená

Novinky, coe

Do pivovaru Malý Janek v Jincích na Příbramsku, který navzdory zákazu zůstal v pátek otevřen, pozval jeho majitel Jiří Janeček na oběd politiky, aby jim vysvětlil, jak vládní restrikce fungují v praxi. Po 14. hodině však z poslanců dorazil jen Lubomír Volný (nez.) Další, co chtěli původně přijet, zdrželo projednávání rozpočtu ve Sněmovně. V restauraci policie zatím nezasáhla.

Otevřená restaurace v JincíchVideo: Aktu.cz

 
Článek

U vchodu do pivovaru s restaurací v Jincích v pátek visela česká vlajka a na dveřích byl nápis, že výdej jídla je možný pouze okénkem a že vstup je jen pro uzavřenou společnost kvůli diskusi s poslanci.

„V pátek zasedala Sněmovna kvůli rozpočtu, takže například pan Marian Jurečka (šéf KDU-ČSL) nepřijel, což chápu,“ řekl Novinkám Janeček. Kromě Jurečky měla přijet ještě Tereza Hyťhová z Trikolóry nebo její stranická kolegyně Zuzana Majerová Zahradníková. Na místě se tak podle Janečka objevilo jen několik místních zastupitelů. Volný si po příjezdu objednal pivo, dršťkovou polévku a guláš.

Přehledně: Co se v pátek změní

Koronavirus

"Chceme pana poslance seznámit s provozem, vysvětlit mu, co znamená sezona a mimosezona. Chceme, aby předložil návrh na kompenzaci v podobě 80 procent tržeb z minulého období za předpokladu uzavření restaurací," řekl už před návštěvou Janeček.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Majitel pivovaru Malý Janek v Jincích na Příbramsku Jiří Janeček

Krátce před 16. hodinou bylo v restauraci, která měla být kvůli přesunu země do čtvrtého stupně Protiepidemického systému (PES) v pátek uzavřena, asi šest lidí. „Je pátek, lidi jsou unavení. Bude advent, takže moc lidí nedorazí,“ dodal Janeček, který je členem výzvy Chcípl PES. Ta protestuje proti vládním opatřením.

Restaurace opět uzavřeny. Otevřít na dva týdny bylo zbytečné, říkají majiteléVideo: Novinky

V minulosti působil Jiří Janeček v politice. Čtyři roky byl pražským radním pro sociální věci, když byl primátorem Pavel Bém. Mezi lety 2008 až 2010 byl také poslancem za ODS. V roce 2013 založil Občanskou konzervativní stranu, které je nyní předsedou.

Restauraci už Janeček nechal otevřenou minulý týden i po 20. hodině, kdy už měla být zavřená. To však asi po půl hodině zasáhla policie, hosty legitimovala. V pátek zatím policie nepřijela.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Poslanec Lubomír Volný (vlevo) obědvá v restauraci Malý Janek v Jincích na Příbramsku.

Podle Janečkova odhadu přichází jeho podnik každý měsíc zhruba o 600 tisíc korun. „V opatřeních je řada výjimek, které se ale na restaurace nevztahují. To mi nepřijde správné,“ uvedl Janeček. Podle něj restaurace nepotřebují kompenzace, pokud by mohly zůstat otevřené, vydělaly by si samy.

Restaurace budou dál protestovat, dokud nedostanou odpovídající kompenzace

Domácí

V dalších dnech chce Janeček podle svých slov dodržovat vládní opatření, od 27. prosince se však plánuje připojit k plošným protestům, kdy podle něj někteří restauratéři budou nechávat rozsvícená světla či vyvěsí vlajky. Pokud vláda nepřijde s novými kompenzacemi, plánuje na 3. ledna akci v Praze, při níž vytvoří řetěz z pivních půllitrů, který se potáhne od Úřadu vlády až na Staroměstské náměstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám