Hlavní obsah

Restaurace budou dál protestovat, dokud nedostanou odpovídající kompenzace

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Majitelé a provozovatelé restaurací budou nadále protestovat proti vládním opatřením, dokud vláda nepřijde se smysluplným kompenzačním balíčkem. Zástupci restauratérů o tom informovali na pondělní tiskové konferenci svolané do Pivovaru Monopol v Teplicích.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Majitel pivovaru Malý Janek v Jincích na Příbramsku Jiří Janeček

Článek

„Nezavřeme, dokud vláda neudělá ekonomický balíček po vzoru například Německa nebo Rakouska, kde je kompenzace ve výši 80 procent z tržeb minulých období. Zároveň ale nesmí zapomenout na ty, kteří své podniky otevřeli na jaře," uvedl majitel pivovarské restaurace v Jincích Malý Janek Jiří Janeček a připomněl, že se k restauracím přidávají hoteliéři, majitelé hudebních klubů a další živnostníci.

Vláda připravuje kompenzační materiál. Restauratéři ho chtějí připomínkovat. „Chceme, aby balíček opravdu pomohl všem, kteří se dostali díky chaotickým nařízením vlády do situace, kdy jsou nuceni začít protestovat,” zdůraznil Janeček.

Hospodští varují před epidemií chudoby

Ekonomika

Formou protestu může být nerespektování zavírací doby ve 20 hodin, vyvěšení vlajky nebo to, že provozovna zůstane rozsvícená. „Lidé, kteří nechají rozsvíceno a stojí u restaurace, nám dávají obrovskou podporu,” řekl majitel pražské restaurace Šeberák Jakub Olbert.

Většina z těch, kteří zavřou, už neotevřou

Janeček zdůraznil, že dokud vláda nepřijde s odpovídající pomocí, restauratérům nezbývá než protestovat. „Většina z nás, pokud nyní zavře, tak už neotevře. V tak zoufalé jsme situaci,“ poznamenal Janeček, jehož mrzí, že zrovna restaurace se pro vládu staly „obětním beránkem“ v boji proti pandemii. „Nevadí jí korporátní obchod plný lidí nebo přeplněné tramvaje či velké firmy, kde pracují tisíce lidí, ale vadí jí restaurace,“ dodal.

Musíme se začít bránit, burcují majitelé podniků

Ekonomika

Podporu provozovatelům vyjádřil teplický primátor a senátor Hynek Hanza (ODS). „Nemůžu schvalovat porušování práva, nicméně si myslím, že je namístě velká kritika vlády. Nejsou adekvátní náhrady podnikatelům, kterým jde o přežití,” řekl na tiskové konferenci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám