Hlavní obsah

Reprodukční číslo delty je osm, uvedl Vojtěch. Měl na mysli jiné číslo R

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

„Delta má reprodukční číslo osm,“ uvedl v úterý na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), když varoval před šířením indické mutace. Jeho resort později na dotaz Novinek upřesnil, že ministr nemluvil o čísle, které veřejnost již měsíce sleduje a statistici z něj odhadují další vývoj epidemie, ale o obecném chování viru v populaci. Osmička by znamenala raketové šíření viru. Aktuálně je číslo R na hodnotě 0,9.

Článek

„Po konzultaci s epidemiology a zaměstnavateli budu vládě navrhovat, aby lidé po návratu z dovolené zpět do práce předložili zaměstnavateli potvrzení o negativním testu. Číslo R delta mutace je 8. Riziko vzedmutí další vlny covid-19 je vysoké, musíme na to reagovat,“ uvedl Vojtěch v úterý na Twitteru.

Celorepublikové reprodukční číslo, které udává, kolik dalších jedinců může nakazit jeden pozitivně testovaný člověk, bylo k úternímu ránu na hodnotě 0,9. Pokud se číslo R dostane nad hodnotu jedna, signalizuje to zrychlování šíření epidemie.

Vojtěch chce navrhnout povinné testy po dovolené. Jedna dávka už nebude stačit

Koronavirus

V Česku bylo dosud prokázáno 120 případů nákaz mutací delta. Pokud by byla pravda, že jeden nakažený v průměru přenese covid-19 na dalších osm lidí, znamenalo by to obrovské zrychlení šíření nákazy, ministr však mluvil o jiném čísle.

„Každá infekční nemoc má stanovené číslo R, což je nějaká obecná hodnota pro epidemiology, aby věděli, jak moc se to může šířit. Pan ministr myslel to základní, to obecné, jež je spojené s touto mutací, nikoliv to aktuální, efektivní číslo R,“ upřesnila pro Novinky mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

V Česku potvrdili 120 případů indické mutace, zachycena i lambda

Koronavirus

Jde o dvě rozdílná reprodukční čísla

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška mluvil ministr zřejmě o tzv. definičním reprodukčním čísle, které popisuje vlastnost viru v populaci, kde jsou všichni náchylní.

„Indická varianta má podle literatury zhruba 1,6x krát větší reprodukční číslo než mutace britská. To je ale definiční, základní číslo, které tedy zřejmě bude opravdu vysoké. Definuje fakticky typické chování toho viru. To základní reprodukční číslo bude tedy opravdu vysoké. Ale nyní je reálné číslo R u nás pořád menší než 1,“ uvedl Dušek na dotaz Novinek.

V Česku potvrdili 120 případů indické mutace, zachycena i lambda

Koronavirus

Na rozdíl od ministrem zmiňovaného údaje má reálné číslo R podle Duška odrážet nakažlivost infekce v konkrétní populaci. Závisí i na míře toho, jak je společnost imunizovaná, či na zavedených opařeních.

„To definiční číslo o vlastnostech viru vůbec nemusí znamenat to, co ten vir v danou chvíli realizuje v populaci. Představte si extrém, máte epidemii spalniček, které mají základní reprodukční číslo 16, to je jejich typicky napozorovaná vlastnost. Když v dané populaci přijmete taková opatření, že se ty spalničky vůbec nešíří, tak to aktuální efektivní reprodukční číslo můžete mít klidně 0. I virus, který má reprodukční číslo 16, můžete třeba očkováním zlikvidovat nebo jeho šíření zastavit,“ vysvětlil Dušek.

Delta se šíří Německem, stojí zřejmě už za polovinou nových nákaz

Evropa

V případě viru SARS-COV-2 v původní variantě vědci definiční číslo odhadují na 2,08 až 2,77, nejspíše okolo hodnoty 2,4. Podle Duška zatím nové mutace viru poznáváme a údaje v literatuře se různí, šéf statistiků ale přiznává, že základní číslo R může být u delty opravdu vysoké.

Právě kvůli vysoké nakažlivosti a hrozbě většího importu mutace je podle Vojtěcha potřeba testovat všechny občany, kteří se budou v průběhu léta vracet ze zahraničních dovolených.

Vakcíny mRNA ochrání před covidem-19 řadu let, zjistila studie

Koronavirus

Podle Duška je potřeba počítat s tím, že delta, která se již v Česku šíří, postupně nahradí méně nakažlivější varianty, tak jako se to na začátku roku stalo s britskou mutací.

„Delta je určitě významně nakažlivější než předchozí varianty, takže se bude šířit rychleji. Nakažlivější vždy přirozeně převáží. A tady máme variantu, u které to můžeme čekat taky. To je naprosto nekompromisní fakt,“ uzavřel Dušek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám