Hlavní obsah

V Česku potvrdili 120 případů indické mutace, zachycena i lambda

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Laboratoře potvrdily v České republice 120 případů koronaviru varianty delta, tedy takzvané indické mutace. Uvedl to Státní zdravotní ústav (SZÚ). Za minulé dva týdny bylo hlášeno asi 380 vzorků s podezřením.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Delta byla potvrzena v Praze, Královehradeckém, Moravskoslezském, Libereckém, Ústeckém kraji a na Vysočině.

V Česku laboratoře potvrdily také 21 případů brazilské mutace gama a 65 jihoafrické beta. Nejvíce (3314) je britské mutace.

Objevil se již také jeden případ latinskoamerické mutace lambda, a to konkrétně ve Středočeském kraji.

V Česku je potvrzeno 99 případů nakažlivé indické mutace delta

Domácí

„V ČR je stále majoritní britská varianta, nicméně bylo již potvrzeno 120 případů (indické mutace). Od června evidujeme průkazy varianty gama, a to především v Pardubickém kraji a na Mělnicku. V posledním týdnu jsme prokázali první detekci varianty lambda,” shrnula Helena Jiřincová ze SZÚ.

Celkově se pokles nových případů v Česku v pondělí zastavil. Testy odhalily 157 pozitivních, tedy o 39 více než před týdnem.

Další riziko? WHO zneklidňuje latinskoamerická mutace lambda

Koronavirus

Třetina nových případů připadá na Prahu. Nejlépe je na tom nyní Královéhradecký kraj, kde připadá za týden zhruba jeden nakažený na 100 000 obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám