Hlavní obsah

Rekonstrukce Thermalu může stát až miliardu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekonstrukce a modernizace karlovarského hotelu Thermal může stát až miliardu korun. Vyplývá to z analýzy, kterou připojil ministr financí Andrej Babiš (ANO) ke svému návrhu vládě, aby nalila do společnosti Thermal-F 300 miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Hotel Thermal v Karlových Varech

Článek

Návrh i analýzu má Právo k dispozici. Někteří ministři včetně premiéra v rámci připomínkového řízení si ale vymohli, že finanční injekce bude poskytnuta pouze tehdy, jestliže nedojde k privatizaci a vlastníkem budovy včetně bazénu zůstane jako jediný akcionář i v budoucnosti stát.

Babiš se tak musel definitivně vzdát myšlenky na prodej hotelu, případně i jen bazénu, o kterém loni prohlásil, že by bylo nejlepší ho prodat nějakému bohatému šejkovi.

Nyní v návrhu pro vládu tvrdí: „Důvodem návrhu je skutečnost, že stát nepočítá v budoucnosti s privatizací a hotel Thermal by měl zůstat v majetku státu.“

Jak dodává, „prioritou nadále zůstává zajištění lázeňské péče a bezproblémový průběh konání každoročního Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech“.

Pokud vláda kývne na poskytnutí peněz i na vynětí z privatizace, pak by tedy rekonstrukce musela probíhat mimo červencový termín festivalu a za provozu hotelu.

Peníze, které by měly být ještě rozšířeny investičním úvěrem 100 miliónů korun, budou použity na rekonstrukci hotelu „při zachování jedinečného architektonického rázu tohoto objektu“, píše se v analýze.

Celá modernizace je rozplánována na léta 2016 až 2019. Investice by se měla vrátit zhruba za třicet let.

Hotel léta chátral

Hotel, který byl otevřen v roce 1977, celá léta chátral. Žádná velká rekonstrukce se nekonala. Podle analýzy objekt neodpovídá současným předpisům „zejména po stránce ohrožení života a bezpečnosti, požární bezpečnosti a energetické náročnosti“. Bazénová část se zázemím je navíc „v dezolátním, neprovozuschopném stavu“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plavecký bazén hotelu Thermal v Karlových Varech v roce 2013

Ve studii jsou odhadnuty náklady na 700 miliónů až na miliardu korun. Z přiložených tabulek vyplývá, že na opravu hotelové části bude třeba téměř 734,5 miliónu korun a na bazénovou až 223,5 miliónu korun.

Společnost Thermal-F sice od roku 2010 vykazuje provozní zisk (v roce 2014 to bylo 14 miliónů), ale musí likvidovat ztráty a dluhy z minulosti. Peníze z EU není možné žádat, protože se nenašel žádný operační program pro ubytovací zařízení.

Národní památka?

V této chvíli prý lze využít jen národní program Zelená úsporám, protože se objekt musí zateplit. Další možnosti, jak získat peníze, by otevřelo prohlášení Thermalu za kulturní památku.

Karlovy Vary žádost již podaly. „Řízení zatím zahájeno nebylo. Dá se předpokládat, že zahájeno bude, ale náš odbor památkové péče by chtěl do prohlášení zahrnout i interiéry, ne pouze stavbu. K tomu jsme zatím neobdrželi odpovídající dokumentaci,“ řekla Právu mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková.

Podle analýzy má ale autorka návrhu, architektka Věra Machoninová, výhrady. „S odvoláním na autorské právo trvá na tom, aby nebyly prováděny tvarové a materiálové změny ve fasádách, v interiérech sálů a u těch veřejných a vnitřních prostorů, které spoluvytvářejí integritu tohoto architektonického objektu,“ uvádí analýza.

Stěhování kasina

Modernizace přitom se změnami počítá, především v interiéru. Kromě vybudování požárního schodiště, eskalátorů a výtahů by se měla upravit recepce, kde by měl vzniknout piano bar s restaurací. Úprav se dočkají i kongresové sály.

Kasino by se přestěhovalo do suterénu. Rekonstrukcí za zhruba 60 miliónů Kč by prošlo i 273 pokojů, které jsou nyní malé. V nejvyšších patrech by se propojily do apartmánů.

Dvě možné varianty demolice bazénu

Rozšířit by se měly lázeňské prostory. V hlavní budově byly rekonstruovány balneoprovoz, wellness i krytý bazén. I proto analýza zpochybňuje nutnost bazénu vnějšího. Ve hře jsou tři varianty.

První počítá s jeho rekonstrukcí za finanční účasti kraje či města.

Druhé dvě varianty vycházejí z demolice vnějšího bazénu a jeho vybudování buď ve stejné, nebo zmenšené velikosti. Z celého bazénového objektu, tedy i z přilehlé prosklené budovy, by mohl vzniknout domov seniorů, léčebné zařízení nebo pětihvězdičkový hotel.

Problém je však to, že objekt je pro tento účel malý, navíc je celý prosklený, takže by se velmi těžko dělil na pokoje.

Podle analýzy „není možné vyhovět současným požadavkům bez totální přeměny budovy včetně obvodového pláště, a tedy zásahu do architektonického vzhledu“.

Anketa

Měl by stát nechat zrekonstruovat Thermal, i kdyby to stálo miliardu?
Ano, je to symbol lázeňství a filmového festivalu
66,5 %
Ne, měl by hotel prodat
33,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 439 čtenářů.

Související téma:

Foto: František Kšajt, Právo

Karlovy Vary

Reklama

Související články

Na lanovku k Thermalu asi nezbudou peníze

Na plánovanou výstavbu lanové dráhy, která má spojit prostor u Thermalu a Šibeniční vrch v karlovarské městské části Drahovice, zřejmě nezbudou finance...

Výběr článků

Načítám