Hlavní obsah

Na lanovku k Thermalu asi nezbudou peníze

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na plánovanou výstavbu lanové dráhy, která má spojit prostor u Thermalu a Šibeniční vrch v karlovarské městské části Drahovice, zřejmě nezbudou finance z Evropských dotací. Na prvním místě má totiž vedení města jako prioritu rekonstrukci stávající lanové dráhy vedoucí z Divadelního náměstí k Imperialu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Z lanové dráhy by se nabízely atraktivní pohledy do lázeňského centra Karlových Varů.

Článek

„Lanovka má vést kolem hotelu Thermal a my jej máme zahrnutý do Integrovaného programu rozvoje města,“ uvedl primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA).

Zda se bude v nejbližších letech projekt realizovat, se bude odvíjet především od objemu financí, které budou na tyto účely k dispozici.

O penězích ještě není rozhodnuto

„Záleží, kolik tam do toho programu dostaneme peněz, protože jsou tam dva prioritní projekty, přičemž prvním je kompletní rekonstrukce lanovky na Imperial,“ pokračoval.

„Druhým je projekt lanovky na Šibeniční vrch, ale nevíme, zda objem peněz bude dostačovat na oba projekty, spíše ne,“ konstatoval Kulhánek.

O skutečném objemu peněz v programu není ještě definitivně rozhodnuto. „Předběžně je v programu 50 až 60 miliónů korun. Kompletní rekonstrukce lanovky na Imperial má ovšem stát řádově desítky miliónů korun. Náklady na lanovku od Thermalu do Drahovic jsou odhadovány na 54 milióny korun,“ uvedl.

Lanová dráha na Šibeniční vrch má řešit především parkování a dopravu do centra města. Na Šibeničním vrchu je u někdejšího hotelu Slávie, nyní Martel, totiž jedno ze záchytných parkovišť, které není dosud kvůli vzdálené poloze příliš využíváno. S lanovkou by zájem zcela určitě narostl.

Vedení města o své vizi výstavby kabinkové lanové dráhy vedoucí kolem Thermalu informovalo poprvé zhruba před rokem. Vyhledávací studie měla stát zhruba dvě stě tisíc korun. Projekt se měl vyhnout Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les, s kterou měl problém předcházející projekt někdejšího náměstka primátora Tomáše Hybnera (ČSSD), který chtěl stavět lanovku až ke Třem křížům. Lanovka měla končit na kopci, kde náměstek plánoval výstavbu nových hotelů.

Cílem je zklidnění dopravy ve městě

Stávající lanová dráha má vést ze Šibeničního vrchu v horních Drahovicích, zhruba z prostoru za dřevěným sloupovým glorietem Bellevue k Thermalu. Výškový rozdíl mezi stanicemi má být zhruba 70 metrů a jejich vzdálenost od sebe zhruba 400 metrů.

„Ministerstvo dopravy hodnotilo projekt kladně,“ uvedl zhruba před rokem Kulhánek. Kromě obou zmiňovaných lanových drah plánovali karlovarští městští radní i rekonstrukci výtahu z Tržní kolonády na Zámecký vrch a obnovu výtahu ze Zahradní ulice do ulice Krále Jiřího.

Související téma:

Foto: František Kšajt, Právo

Karlovy Vary

„Projekty směřují ke zklidnění dopravy v lázních,“ komentoval tehdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám