Hlavní obsah

Rejžek se kvůli sporu s Vondráčkovou asi obrátí na Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hudební kritik a publicista Jan Rejžek nepovažuje svůj spor se zpěvačkou Helenou Vondráčkovou za skončený. Nejvyšší soud sice zamítl jeho dovolání, publicista se však zřejmě obrátí k vyšší instanci. "Nepovažuji kauzu za uzavřenou a zvažuji, že se obrátím na Ústavní soud," řekl dnes Rejžek ČTK.

Foto: Václav Vlasák

Josef Švejk a kadaňský vodník vás zvou na masopust do Kadaně.

Článek

Nejvyšší soud rozhodl před několika dny ve prospěch Vondráčkové a potvrdil, že se jí Rejžek musí omluvit za tvrzení, že za svůj polistopadový profesionální návrat zřejmě vděčí kontaktům s mafiány, kteří ji v 70. a 80. letech prosazovali v médiích. To už publicista učinil osobním dopisem zpěvačce, nyní musí zveřejnit omluvu v Lidových novinách a Mladé frontě Dnes.

Rejžek zdůraznil, že bez ohledu na zveřejněnou omluvu se může obrátit na Ústavní soud. Povinnost omluvy splní, jinak by platil penále. Nepříznivé vyjádření, které bylo předmětem žaloby, zveřejnil Rejžek v roce 2000 v Lidových novinách. Spor u městského soudu Vondráčková prohrála. Odvolala se a pražský vrchní soud jí dal za pravdu. Rejžek nato podal dovolání k Nejvyššímu soudu.

Rejžek použitím termínu mafiáni podle verdiktu zasáhl do osobnostních práv žalobkyně. Hudební kritik polemizoval rovněž s tvrzením Vondráčkové, že nepodepsala takzvanou antichartu. Podle soudu Rejžek pouze konstatoval, že se zpěvaččino jméno objevilo v novinách na seznamu jejích signatářů, nepsal však, že text podepsala. Antichartu podepsali v lednu 1977 někteří známí umělci. Byla součástí propagandistické kampaně, kterou rozpoutal tehdejší režim proti disidentskému hnutí Charta 77.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám