Hlavní obsah

Registrace ke čtvrté dávce proti covidu bude možná od půlky srpna

Právo, špf

Očkovací místa pro podávání čtvrtých dávek proti covidu se mají otevřít od poloviny srpna. Oznámil to náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Foto: Lynne Sladky, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Primárně bude nabízena osobám starším 80 let, případně osobám starším 60 let, které mají doplňkové zdravotní problémy. Osobám starším 18 let pouze v případě, že jsou s oslabenou imunitou,“ přiblížil. Těm je to doporučeno. Pokud ale bude mít zájem i někdo z nerizikových skupin, bude mu přeočkování umožněno také, dodal. Pro nikoho ale nebude povinné.

S přeočkováváním chce resort začít v domovech pro seniory. Doporučovaný odstup mezi třetí (první posilující) a čtvrtou dávkou jsou zhruba čtyři měsíce. U pacientů s imunitními problémy se to liší a záleží i na dohodě s lékařem.

Covid jako spalničky

Třetí dávku má nyní 4,2 mi­lionu z 10,5 milionu obyvatel, hlavně staršího věku. Podle odhadů resortu bude na podzim čekat přeočkování asi tři miliony lidí. Spoléhat chtějí zejména na síť praktických lékařů a vakcinační místa v nemocnicích. Velkokapacitní centra, jako bylo to v O2 areně, resort neplánuje.

Strach z vlny covidu? Riziko se rapidně snížilo a existuje účinná léčba, uklidňují odborníci

Koronavirus

Letní vlna covidu je na vzestupu. Od začátku tohoto týdne překračují počty nově nakažených tisíc případů denně. „Je to dáno nakažlivostí varianty BA.5, která se blíží nakažlivostí spalničkám,“ řekl Pavlovic. Podle odborníků je tato subvarianta omikronu zhruba desetkrát nakažlivější než původní virus z Wu-chanu.

Skutečné počty nakažených jsou zřejmě mnohem vyšší, jelikož se málo testuje. Denně kolem čtyř až pěti tisíc, většinou na žádanky od lékaře, které jsou zdarma. Jinak se testy musí hradit, antigenní vyjde na tři stovky, PCR má limit 814 korun.

„Za poslední týden jsem měla hlášeny dva klastry v sociálních zařízeních, ale byly to poměrně malé počty nemocných,“ řekla na dotaz novinářů hlavní hygienička Pavla Svrčinová. V jednom případě se nakazilo 19 lidí, ve druhém pět.

Válek: Přeočkování proti covidu bude zdarma

Koronavirus

Aktuálně je hospitalizováno 192 pacientů, sedm z nich ve vážném stavu. „Ale zásadním způsobem se nezvyšuje počet lidí na JIP,“ uklidňoval náměstek. Do několika týdnů podle něj vlna opadne a počty budou opět klesat. „Letní vlna by neměla mít dopad do zdravotní péči,“ dodal v návaznosti na vývoj v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám