Hlavní obsah

Rath svým projevem ve Sněmovně hodil granát do vlastních řad

Právo, Jiří Ovčáček

Obviněný poslanec David Rath vhodil do řad ČSSD doslova granát. Jeho úterní narážka, že trestní spis k jeho kauze obsahuje pasáž o penězích na volební kampaň, uvrhla soc. dem. do podezření z financování svých aktivit z úplatků.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath při projevu

Článek

Jako na zavolanou se hned druhý den po Rathově mlhavé hrozbě objevily přepisy policejních odposlechů, kde se skutečně mluví o využití zisku z aktivit obviněných v kauze Rath právě na volby. Sice se v nich nemluví doslova o soc. dem., ale TOP 09 už kvůli pochybnostem vyzvala ČSSD, aby rozkryla své financování.

Server Aktuálně.cz uveřejnil část hovoru mezi nyní již bývalou šéfkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou a Ivanou Salačovou, majitelkou firmy FISA, podílející se na opravách buštěhradského zámku, které jsou v kauze Rath také vazebně stíhány.

Schůzka se konala den před loňským Štědrým dnem. Řeč se vedla o penězích na politickou kampaň. Přepis policejních odposlechů obsahuje tento dialog:

Pancová: Ne, a to já nechci. Jako pozor, v tomhle třeba už není nikdo jinej než jako já, to potom ještě budu dávat na kandidátku, to není moje, že jo? Dobře víte, že to jsou jakoby na, na…

Salačová: Jasně na volby no, jasně, jasně.

Pancová: Takže já to takhle přednesu a tak to bude, to jako vůbec nechci abysme…

Salačová: No né, já říkám, že si myslím, že se tam dá udělat větší zisk a potom samozřejmě byjsme se měli my tři sejít a říct – hele jestli se tam ušetří něco, tak bysme jim měli z toho ještě něco dát.

V další části odposlechu Pancová mluvila o penězích se svým partnerem, obžalovaným exposlancem Petrem Kottem: „No poslouchej, no a tak mi říká. Katy, a já jsem říkala Davide, já ti přece věřím, jako pokud řekneš, že dvojka jde na volby, tak to já beru jednoznačně. A von, no né, pokud tam ty prachy jako zůstanou, tak si je zase rozdělíme zpátky.“

Rath naráží na financování volební kampaněVideo: Novinky

Výzva k rozkrytí financování ČSSD

Pochybnosti nad peněžními toky v ČSSD vyvolaly reakci ve vládních řadách. Předseda poslanců TOP 09 a Starostové Petr Gazdík vyzval soc. dem., aby své financování zcela rozkryla. Na Lidový dům podle něj padá stín podezření, že mohl být financován penězi získanými z trestné činnosti. Tedy, že část ze sedmi miliónů v krabici od vína mohla putovat tímto směrem. [celá zpráva]

„Vzniká tady evidentní podezření, že je ČSSD financována netransparentně a korupčně,“ soudí Gazdík. Soc. dem. navíc vybídl, aby podezření, že ji Rath financoval prostřednictvím korupce, vyvrátila.

Gazdík dále vyzval ČSSD, aby rozkryla financování akciové společnosti Cíl. Tu strana vlastní a v některých letech soc. demokracii masívně dotuje desítkami miliónů nebo jí je půjčuje.

Sobotka: Pravice se snaží zneužít kauzu Rath

Soc. dem. se ve středu odpoledne proti všem obviněním ohradila. Stranický lídr Bohuslav Sobotka obvinil pravici, že se snaží Rathovu kauzu zneužít. „Je potřeba to vnímat jako politický útok,“ prohlásil s tím, že vládní koalice se obává úspěchu ČSSD v podzimních krajských a senátních volbách.

Největší opoziční strana se od Ratha a jeho případu snaží vehementně odstřihnout. „Je to jeho individuální selhání. Tato kauza je jeho kauzou, není to kauza ČSSD,“ uvedl Sobotka.

Za nepřijatelné a nepravdivé označil spojování peněz, které v kauze figurují, s financováním ČSSD. „Naše hospodaření je v pořádku, naše hospodaření je transparentní,“ řekl. Soc. dem. přitom v reakci na výzvu po větší transparentnosti odkazují, že auditovaná výroční zpráva o hospodaření strany za loňský rok je k dispozici ve Sněmovně.

Pokud jde o odposlechy, Sobotka se jich neobává, soc. dem. je podle něj čistá. „ČSSD nemá obavy, pokud se zveřejní všechny odposlechy, které se týkají Davida Ratha,“ sdělil.

Předseda soc. dem. také uvedl, že nemá žádné signály, že by donedávna Rathova domovská středočeská krajská organizace strany mohla shánět finanční prostředky bez vědomí Lidového domu. Zpochybňování stranických účtů odmítl také místopředseda ČSSD pro hospodaření Martin Starec. „Samozřejmě odmítám závěry pana Ratha i pana Gazdíka. ČSSD má transparentní, auditované účetnictví a všechny nezbytnosti dané zákonem plníme tak, jak zákon říká,“ řekl Právu.

Vše je podle Starce v pořádku i v souvislosti s akciovou společností Cíl, kterou soc. dem. vlastní. „Žádný problém tam nevidím, protože v roce 2011 společnost Cíl sice dala ČSSD 30 miliónů, ale účetně pouze formou zápočtu. To znamená, nikoliv hotových peněz, pouze účetně jsme započetli část našich závazků vůči společnosti Cíl, a to v hodnotě 30 miliónů,“ řekl Starec.

V Cíli bylo 871 miliónů

Prostředky, které soc. dem. do Cíle vložila, byly postupně prohospodařeny. V roce 2000 převedla ČSSD do Cíle 871 miliónů korun získaných například z prodeje pozemků v sousedství Lidového domu v centru Prahy.

Po deseti letech měl Cíl na účtech jen asi pět miliónů. Loni v srpnu auditor varoval, že je ohrožena schopnost Cíle kvůli ztrátovému hospodaření a vysokému úrokovému zadlužení pokračovat ve svých aktivitách.

Policie už asi koná

Podezřením, že peníze z Rathovy kauzy měly sloužit k financování kampaně ČSSD, se už podle všeho zabývá policie.

Státní zástupce Petr Jirát to nechtěl jednoznačně potvrdit, na přímou otázku nicméně odpověděl, že orgány se musí zabývat všemi možnými trestnými činy, o kterých se dozvědí.

„S touto informací bude nakládáno jako s každou jinou informací, kde je založeno nějaké podezření, zda se jedná, nebo nejedná o trestný čin,“ řekl Jirát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám