Hlavní obsah

Rath v projevu poslal vzkaz do ČSSD: Ty peníze byly na volební kampaň

Právo, jov
Praha

Poslanec David Rath obviněný z korupce v úterý ve své sněmovní řeči prohlásil, že nevzal úplatek a v kauze jde o peníze určené na volby. To by znamenalo, že sedm miliónů v krabici od vína mělo posílit financování volební kampaně ČSSD. Strana, které byl Rath členem, ale vzápětí jakékoliv pochyby o svém financování odmítla.

David Rath: Úplatek jsem nevzalVideo: Novinky

 
Článek

„Vy asi čekáte na odpověď na tuto otázku: Vzal David Rath úplatek? Já tvrdím, že nevzal,“ prohlásil obviněný poslanec, aby vzápětí začal hovořit o tématu financování voleb, které je podle něj hojně obsaženo ve výtahu z vyšetřovacího spisu, který má s obhájci k dispozici.

„I v tomto nekompletním torzu spisu naopak najdete spoustu vět a slov o tom, že peníze na volby, financování voleb. To tam najdete. Já to tady říkám proto, protože z těchto materiálů samozřejmě, protože to je tisíc stran, unikají a budou unikat různé pasáže. Tak je lepší, aby to zaznělo tady teď, v tuto chvíli, a dál to komentovat nebudu. Ale trvám na tom, že David Rath úplatek nevzal!“ prohlásil u řečnického pultíku.

Varování sociálním demokratům

Rathova řeč tak vyzněla jako varování, že jeho kauza může zamířit směrem k financování volební kampaně ČSSD. V takovém případě mělo na volební útraty zamířit i sedm miliónů umístěných v krabici od vína zajištěných policií při Rathově zatčení. Znamenalo by to také, že Rath o penězích věděl.

Pro sociální demokracii by takový scénář znamenal před podzimními volbami do krajů a Senátu obrovskou komplikaci. A pro Ratha možnost hájit se tím, že nevzal úplatek, ale jen chtěl pomoci své straně.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka jakékoliv pochybnosti o financování strany odmítl. „Financování ČSSD je zcela transparentní a s kauzou Davida Ratha nemá nic společného,“ sdělil v úterý Sobotka Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám