Hlavní obsah

Rathovo druhé varování? Sledovali se mnou další desítky lidí, řekl poslancům

Právo, Novinky, jov, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanec David Rath, kterého Sněmovna v úterý vydala k trestnímu stíhání v korupční kauze, ve svém zhruba třičtvrtěhodinovém proslovu vyslal svým kolegům dvě srozumitelná varování, kterými naznačil, že síť se nemusí stáhnout jen kolem něj. Kromě toho, že se zmínil o tom, že peníze z krabice od vína byly určeny na volební kampaň ČSSD, poukázal i na to, že byl nejen odposloucháván, ale i sledován. A policie tak ví, s kým se stýkal a co s kým řešil.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Vystoupení poslance a bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha v Poslanecké sněmovně sledovali i zákazníci v prodejně s elektronikou.

Článek

"Ale pozor! Sleduje se i pohyb osob. Takže s největší pravděpodobností jsem byl i sledován půl roku já jako poslanec - s kým se stýkám, kteří voliči ke mně chodí, co s nimi řeším," poznamenal Rath směrem k přítomným členům vlády a poslancům.

Obviněný bývalý hejtman také prohlásil, že jen v torzu spisu figuruje 42 firem.

"Jen v tom torzu spisu je zachyceno 42 firem. Čtyřicet dva firem! Jen v tom torzu spisu jsou zachyceny desítky lidí," poznamenal Rath.

A další věta měla jasně varovný podtón: "Já se ptám, víte, je tohle kauza, kdy David Rath bude první a teď půjde ta série, anebo první a poslední?“

Sobotka: Financování ČSSD je průhledné

„I v tomto nekompletním torzu spisu naopak najdete spoustu vět a slov o tom, že peníze na volby, financování voleb. To tam najdete. Já to tady říkám proto, protože z těchto materiálů samozřejmě, protože to je tisíc stran, unikají a budou unikat různé pasáže. Tak je lepší, aby to zaznělo tady teď, v tuto chvíli, a dál to komentovat nebudu. Ale trvám na tom, že David Rath úplatek nevzal!“ prohlásil Rath u řečnického pultíku.

David Rath: Úplatek jsem nevzalVideo: Novinky

Pokud by se začalo spojovat sedm miliónů korun nalezených při Rathově zatčení v krabici od vína s financováním kampaně ČSSD, mohlo by to pro stranu před volbami znamenat problém. A pro Ratha možnost hájit se tím, že nevzal úplatek, ale jen chtěl pomoci své straně.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka jakékoliv pochybnosti o financování strany odmítl. „Financování ČSSD je zcela transparentní a s kauzou Davida Ratha nemá nic společného,“ sdělil v úterý Sobotka Právu.

Vydání znamená další rozjezd vyšetřování

Policie a středočeské státní zastupitelství se teprve po úterním definitivním vydání poslance Davida Ratha k trestnímu stíhání můžou do vyšetřování skutečně opřít.

Dosud od zadržení Ratha a dalších sedmi lidí provedla pouze domovní prohlídky a krátce je vyslechla. Během uplynulých dvou týdnů si detektivové nepozvali na vydání vysvětlení byť jen jediného svědka a ani nezkusili znovu vyslechnout obviněné.

Nyní obava z toho, že by poslanci odmítavým stanoviskem práci policistů zhatili, padla, takže detektivové teď začnou vytěžovat svědky, zřejmě půjde o desítky lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám