Hlavní obsah

Babiš odmítl lepší dohodu o Turówu ze strachu o volby, tvrdí Půta. Je to lež, vzkázal expremiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dohoda o pohraničním hnědouhelném dole Turów, kterou česká vláda Petra Fialy (ODS) uzavřela s Polskem, mohla být lepší, řekl v pondělí liberecký hejtman Martin Půta (STAN) s tím, že polská strana byla v září ochotna zaplatit celých 50 milionů eur. Tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) ale dohodu odmítl podepsat, protože se obával možného dopadu na volební výsledek, tvrdí Půta. Babiš to označil za lež.

Foto: koláž s Právo

Článek

„Dohoda, jak tady teď byla podepsána, byla domluvena 30. září – těsně před parlamentními volbami,“ uvedl Půta.

„Jediný důvod, proč ta dohoda nebyla podepsána před parlamentními volbami, řeknu tak, jak si to myslím, byla obava bývalého premiéra z toho, že to bude mít těsně před volbami nějaký dopad na volební výsledek,“ řekl hejtman.

A doplnil, že dohoda byla podle něj lepší, než je teď. „Polsko bylo ještě v té době, vzhledem k tomu, že platilo kratší dobu pokutu do rozpočtu Evropské unie, ochotné zaplatit celých 50 milionů eur (1,2 mld. Kč),“ pokračoval.

Česko podepsalo s Polskem dohodu o Turówu. Praha šla na kompromis

Ekonomika

Dále podotkl, že považuje za neuvěřitelné, že se představitelé předchozího Babišova kabinetu, který dohodu podle Půty celou připravil, nyní tváří, že s ní nemají nic společného.

Novinkám Půta řekl, že se situace změnila v listopadu, kdy přijela do Česka polská ministryně klimatu a životního prostředí Anna Moskwová. Začala prý s tím, kolik již Polsko zaplatilo za pokutu. „Její první slova byla, že bychom to měli od těch 50 milionů eur odečítat,“ přiblížil hejtman.

Greenpeace demonstrovala na Václavském náměstí proti dohodě o Turówu

Domácí

Podmínky dohody, kterou v únoru uzavřela česká vláda, zkritizovali mimo jiné ochránci životního prostředí. Původně Česko žádalo 50 milionů eur za škody způsobené těžbou, vybudování podzemní bariéry proti úniku vody z českého pohraničí, součástí měl být i desetiletý soudní dohled nad dodržováním dohody.

Schválená verze podmínky zmírňuje. Česko dostane 45 milionů eur (1,1 mld. Kč) – jde o kompromis, Polsko původně nabízelo 40 milionů eur, soudní dohled bude trvat pouze pět let. Podzemní bariéra a další náležitosti zůstaly.

Babiš: Půta lže

Babiš v reakci uvedl, že hejtman podle něj nemluví pravdu. „Půta lže, protože on dobře ví, že to, co dojednal pan Fiala, je velmi nevýhodná smlouva. Zaprvé je tam nepřijatelně krátká výpovědní lhůta. My bychom nikdy pět let nepodepsali,“ komentoval pro Novinky.

Aktivisté zavřeli přívod vody na ministerstvo životního prostředí

Domácí

Dále kritizoval i nižší finanční kompenzace. „Ani tady není ústupek na místě, protože hlavně teď je ten důl extrémně ziskový,“ pokračoval Babiš.

„A hlavně další ústupek udělala Fialova vláda, kdy umožnila Polákům kopat hlouběji při přibližování se české hranici třicet metrů pod hladinou moře proti dvanácti, které jsme měli v naší verzi smlouvy,“ dodal šéf ANO.

Brabec: Nedohodli jsme se kvůli výpovědní lhůtě

Také někdejší šéf resortu životního prostředí Richarda Brabce (ANO) odmítl, že byla kompromisní dohoda na stole.

Důvodem ale podle něj nebyly Babišovy obavy, nýbrž spor o délku soudního dohledu. Zatímco expremiér prý trval na 15letém soudním dohledu, Polsko hovořilo nejprve o ochranné lhůtě na dva roky.

Brabec kvůli Bečvě selhal, viníka neznáme přes rok, zlobí se opozice

Domácí

„A proto byla také dohoda odmítnuta a my jsme se nedohodli. V tom nehrály volby žádnou roli,“ řekl Novinkám.

Fialův kabinet nakonec kývl na výpovědní lhůtu v délce pěti let. „Považuji to za velké vyměknutí z české strany,“ komentoval Brabec.

V případě, že Polsko smlouvu vypoví, bude mít podle něj ČR problém, jelikož těžba v dole bude nejspíše trvat až dvaadvacet let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám