Hlavní obsah

Aktivisté zavřeli přívod vody na ministerstvo životního prostředí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Symbolickým uzavřením přívodu vody do budovy ministerstva životního prostředí v pražských Vršovicích protestovala v pondělí skupina aktivistů proti dohodě, kterou česká a polská vláda uzavřely ohledně pokračování těžby v polském hnědouhelném dole Turów. S poklesem podzemních vod se v souvislosti s pokračováním těžby potýkají obce v českém pohraničí sousedícím s dolem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Člen ochranky ministerstva životního prostředí (vlevo) v Praze odvádí aktivistu, který předtím uzavřel přívod vody do budovy ministerstva. 

Článek

„Mám pocit, že to překračuje rámec slušného chování,“ řekla ministryně životního prostřední Anna Hubáčková (KDU-ČSL) Novinkám.

A doplnila, že jednání aktivistů považuje za bezprecedentní. „Tohle není dialog,“ uvedla šéfka resortu.

Na místě zůstal jeden aktivista s transparentem „Práce na klimatické spravedlnosti”. Seděl na židli nad uzávěrem vody, se kterým předtím manipuloval. Muž řekl, že pochází z místa poblíž Turówa. „Nesouhlasím s dohodou, kterou uzavřela česká vláda,” řekl ke svému protestu.

„Pro vás chvilka nepohodlí, pro ně realita”

„Náš symbolický akt občanské neposlušnosti má ministerstvu životního prostředí připomenout, že to, co je pro ně dnes jen chvilkovým nepohodlím, je pro obyvatele a obyvatelky Libereckého kraje každodenní realitou,” uvedli demonstrující v prohlášení pro média.

Podle zaměstnanců ministerstva aktivisté narušili fungování vodovodu v budově. Na místě byl revizní technik, podle kterého přívod vody zajišťuje hasicí systém v celé budově. Protest skončil po zhruba půl hodině po příjezdu policie.

Greenpeace demonstrovala na Václavském náměstí proti dohodě o Turówu

Domácí

Polsko na základě dohody, kterou počátkem února uzavřelo s českou vládou premiéra Petra Fialy (ODS), poslalo Česku 45 milionů eur (zhruba 1,08 miliardy korun) jako kompenzaci za vliv těžební činnosti. Česko v návaznosti na to stáhlo žalobu u Soudního dvora Evropské unie.

Polský důl Turów zásobuje uhlím nedalekou elektrárnu. Ta je podle polské strany nezbytná pro zajištění energetické bezpečnosti země. Příhraniční oblasti v Libereckém kraji si vedle úbytku podzemní vody stěžují také na hluk či znečištění prachem.

Obce už řeší, za co utratí peníze z Turówa

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám