Hlavní obsah

Prymula: Zákaz vzdálit se více než 15 kilometrů od domova by předešel situaci na horách

Právo, Novinky, nig, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle poradce premiéra a exministra zdravotnictví Romana Prymuly měla vláda lidem zakázat pohybovat více než 15 kilometrů od bydliště. Jeho návrh, který ve vládě neprošel, by podle něj předešel aktuální situaci na horách, kde lidé nedodržují protiepidemická opatření.

Foto: Novinky

TK po jednání vlády

Článek

„Já jsem jen prosazoval patnáctikilometrový limit jako v Německu,“ prohlásil Prymula. Jeho návrh ale neprošel, což se podle něj teď projevuje na horách ve velkých střediscích, kde lidé nedodržují opatření. „Když se teď podíváme na hory, tak nejsme schopni nějak tu situaci regulovat,“ podotkl.

Jak dodal, lidé nedůvěřují již vládním opatřením obecně. „Trvají již hrozně dlouhou dobu, většina národa již s nimi nechce žít. Lidé si už říkají – je třeba to nějak přežít, je jedno jak, a to je nebezpečné,“ míní exministr.

Pustit návštěvy do nemocnic je absurdní, shodl se s Kubou

Prymula se zároveň shodl s jihočeským hejtmanem Martinem Kubou (ODS) na kritice rozhodnutí ministra zdravotnictví Jana Blatného o podmínečném umožnění návštěv ve zdravotnických zařízeních.

„Víc než indexy 'psa' by ministrovi prospělo, kdyby mu někdo řekl: Hele, Honzo, ty jsi 5. prosince zakázal návštěvy ve všech nemocnicích. Řekl jsi, že na to máme vědecký model, že tam nikdo nesmí. Celý prosinec jsme to lidem zakazovali a ještě 23. jsme to potvrdili,“ komentoval Blatného prohlášení v diskusi na TV Prima Kuba.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Hejtman Martin Kuba

„Ta situace byla docela klidná. Teď se to od 23. extrémně zhoršuje, nemocnice jsou přetížené, přece si teď nemůžeš stoupnout před národ a říci, že jsi vymyslel nějaké kritérium, kterým to povolíš, protože budeme vypadat jako blázni,” dodal.

Jak dodal, jeden takový člověk se zdravým selským rozumem by ministerstvu prospěl víc, než deset psů s narážkou na zkratku protiepidemického systému PES.

Povolení návštěv je podle něho nepochopitelné. „Řekněte mi jediné kritérium, které se v 'psovi' teď zlepšilo, abychom ty návštěvy teď povolili,“ dodal s tím, že se tedy neměly návštěvy v nemocnicích zakazovat na podzim a mělo se to nechat na ředitelích nemocnic.

Chce to víc selského rozumu

„Chtělo by to mnohem více selského rozumu, než nějakých epidemiologických indexů a odborností, které ne vždy korelují s realitou,“ prohlásil Kuba s tím, že ani on a zřejmě i většina lidí už epidemiologický systém PES nesledují.

Podle Prymuly není dobře představitelné, když tento systém signalizuje pětku a opatření jsou na trojce, řekl v narážce na váhání ministerstva zdravotnictví přesunout ČR do pátého stupně po vánočních svátcích. Za slabinu systému PES považuje to, že jsou svázány všechny resorty. Pak nejde jednoduše udělat jen dílčí opatření.

„Já si také nedovedu úplně představit, že bychom teď měli pustit návštěvy do nemocnic,“ přidal se Prymula. „Mluvil jsem s lidmi ze dvou zařízení, ti z toho mají děs. Využijí samozřejmě lokální situace a ty návštěvy nepovolí. Protože tady jde o to, že personál je velmi vytížen, v řadě nemocnic zcela přetížen, nemají kapacitu, aby poskytovali péči a měli by se ještě v této chvíli starat o návštěvy,” dodal exministr.

Hrozí přetížení systému, varuje Prymula

Největší hrozbou je podle Prymuly přetížení zdravotnického systému. V některých regionech jsme skutečně na hraně kapacity. Nechceme, abychom na běžné choroby, kde nemocniční péče vede k tomu, že se okamžitě vyléčíme, začali umírat,“ prohlásil Prymula.

V sobotu testy ukázaly 8406 nově pozitivních osob, proti minulé sobotě jich přibylo o 3400. „To číslo zase příliš příznivé není, pozitivita je zase přes 40 procent a na sobotu je poměrně vysoké,“ uvedl Prymula.

Vláda v současné době připravuje úpravy opatření, které by některé kulturní či sportovní akce umožnilo, kdyby pořadatelé požadovali negativní výsledek testu na covid.

To doporučuje i Prymula, podle něj by se mělo testovat mnohem víc, zhruba 200 tisíc testů denně. V posledních dnech je provedeno kolem 40 tisíc testů PCR a 25 tisíc testů antigenních. Zvážit by se podle bývalého ministra zdravotnictví mohlo také to, jestli by nešlo ušetřit zdravotníky na tom, že by antigenní test vyhodnocovali poučení laici.

Anketa

Souhlasíte, aby vláda omezila, jak daleko od domova se mohou lidé pohybovat?
Ano
26,5 %
Ne
73,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13350 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám