Hlavní obsah

Pumpaři v Česku zdražují, i když ceny ropy nerostou

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se ceny ropy na světových trzích ustálily a česká měna vůči americkému dolaru za poslední dva měsíce posílila o více než dvě koruny, ceny benzínu a nafty u čerpacích stanic rostou. Podle odborníků za tím stojí vyšší marže provozovatelů čerpacích stanic.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Severomořská ropa Brent, od jejíž ceny se odvíjejí i ceny pohonných hmot v České republice, se ustálila na hladině kolem 42 dolarů za barel. Podobně lehká americká ropa West Texas Intermediate se pohybuje kolem ceny 40 dolarů za barel,“ řekl Právu hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Rozkmitání trhu způsobené dopady šíření nákazy koronavirem podle něho odeznělo, a pokud nepřijde nějaká zásadnější nová informace, mohly by ceny ropy v následujícím měsíci zůstat na současné úrovni.

K růstu cen u pump není důvod

„To by se mělo promítnout i do cen pohonných hmot a s ustálením cen ropy by se měly ustálit i ceny benzínu a nafty. Už není další důvod pro růst cen. Ovšem to se neděje a pohonné hmoty stále zdražují. Pumpaři totiž mají menší prodeje a snaží se to dohnat na vyšších maržích,“ vysvětlil Křeček.

Ceny benzinu a nafty pokračují v růstu

Ekonomika

Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka jsou nyní marže mírně nadprůměrné, a to o několik desítek haléřů.

„Je to vývoj typický pro léto, kdy mají provozovatelé čerpacích stanic z důvodu vyšší poptávky motoristů marže na vyšší úrovni,“ řekl Právu Tomčiak.

Spotřeba na normálu až za dva roky

Za mírným zdražením ropy v posledních týdnech vidí Tomčiak obnovu spotřeby. „Ta je ale stále výrazně nižší než před vypuknutím pandemie. Plná obnova na předkrizovou úroveň přijde až v roce 2022,“ řekl Tomčiak. Ropný kartel OPEC a přidružené země omezily těžbu o téměř 10 milionů barelů denně a dohoda o omezení trvá do konce července. I po tomto datu bude ale těžba nižší. „Očekávám stagnaci cen ropy, případně mírný růst směrem ke 45 dolarům za barel,“ dodal.

Průměrná cena benzínu se v nejbližších týdnech podle Tomčiaka dostane přes 28 korun za litr, u nafty potom až na úroveň 27,60 Kč. Nejprodávanější Natural 95 se podle společnosti CCS minulý čtvrtek prodával v průměru za 27,67 Kč a nafta za 27,22.

Benzín před prázdninami o dost podraží

Ekonomika

Zdražení tak podle analytiků bude ve výši asi 40 haléřů za litr. Ještě v první polovině května přitom stál benzín v průměru 25,60 Kč a nafta 25,76 Kč, tedy o dvě koruny za litr méně než v současnosti.

Přestože ceny pohonných hmot v posledních týdnech rostly, jsou v meziročním srovnání stále asi o 5 korun na litr levnější. „Lacinější než loni zůstanou do konce roku,“ dodal Tomčiak.

Reklama

Výběr článků

Načítám