Hlavní obsah

Půda je po deštích nasycená, další srážky nyní nepojme

Díky vydatným dešťům z minulého týdne je v České republice povrchová vrstva půdy do 40 centimetrů nasycená. Ve východní polovině území a na Vysočině je vody v půdě dostatek i v hlubších vrstvách. To je pozitivní pro stavy podzemních vod, na druhou stranu je nasycená půdy rizikem pro případný vznik povodní.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Půda už nedokáže přijímat další vodu, takže ta odtéká do řek. Podle našich předpovědí bude v příštích deseti dnech převládat klidnější počasí s malým množstvím srážek a nadprůměrnými teplotami. Méně deštivé dny způsobí pomalé vysušování svrchní vrstvy půdy, ale vzhledem k jejímu vysokému nasycení nepůjde o razantní změnu,” uvedl klimatolog a jeden z tvůrců projektu InterSucho Pavel Zahradníček

Půdní sucho nyní nepozoruje nikde v republice, a to ani v hlubší vrstvě do jednoho metru.

Vinaři mají problém, hrozny začínají hnít

Domácí

„Na 98 procentech území je dokonce více půdní vláhy, než je obvyklé. Na 72,5 procenta území je to o více než 20 milimetrů a na 4,4 procenta území dokonce více než o 80 milimetrů půdní vláhy více, než je obvyklé pro tyto dny,” řekl klimatolog.

Podle střednědobého modelu GFS ensemble, který predikuje vývoj počasí až do 4. listopadu, předpokládají odborníci nadprůměrné teploty vzduchu do 25. října, poté se začnou vracet k dlouhodobým hodnotám.

Dočkáme se slunce i příjemných teplot až 20 stupňů

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám