Hlavní obsah

Prymula: Senioři by měli zůstávat doma, do Itálie radši nejezděte

Právo, Oldřich Danda

Epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula Právu řekl, že očekává, že počet nakažených koronavirem bude stejně jako jinde v Evropě rychleji růst, a hlavně starší lidé by se měli izolovat od okolí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Epidemiolog Roman Prymula

Článek

I v Česku už jsou pa­cienti s koronavirem. Očekáváte, že podobně jako v ostatních zemích to číslo teď bude masově narůstat?

Ano. Podobně jako v ostatních evropských zemích očekáváme, že případy teď budou narůstat. Notabene ta masa lidí, kteří se teď vrátili z Itálie, je pro nás velikým rizikem.

Ještě čtrnáct dní budou jarní prázdniny a do italských hor se chystají stovky, možná tisíce rodin. Co byste jim doporučil?

Když vidím to masové šíření v Itálii, tak bych tam nikomu nedoporučoval jezdit. Pokud chtějí jet lidé na hory, tak ať zamíří do Rakouska. Itálie mi v tuto chvíli připadá riziková.

Kraje kvůli koronaviru omezují návštěvy v domovech pro seniory a nemocnicích

Koronavirus

Jak by se teď měli chovat lidé z rizikových skupin?

Pokud se virus začne šířit, tak by měli starší občané zůstávat doma, měli by se vyvarovat kontaktu s ostatními. A jejich rodinní příslušníci by měli pro ně nakupovat potraviny. Měli by zůstat v určité izolaci, protože pro ně je to riziko nemoci mnohem vyšší.

Hygienici zmapovali u nakažených v Česku desítky kontaktů

Koronavirus

A co ostatní lidé?

Ta opatření jsou stále stejná. Osobní hygiena, důkladné mytí rukou. Pokud tu bude případů více, tak budou namístě roušky. Ale teď to není ten případ. Taky se nezdržovat ve velkém množství lidí, kde je riziko kašlajících osob větší. Udržovat více distanční režim, oněch 1,6 metru, kde se může virus šířit.

Dá se odhadnout, kdy se situace stabilizuje?

Úplně ne, očekávám, že to budou měsíce.

Vláda přijímá kvůli koronaviru nesmyslná opatření, kritizuje opozice

Koronavirus

Jak dlouho bude trvat výroba vakcíny?

Zatím se tvrdí, že okolo 18 měsíců. Kandidátní vakcína už je připravená, ale je to otázka testování. K léku se vyjádříme poměrně záhy, protože kandidátní preparát bude otestován do konce března.

Respirační onemocnění se u nás šíří v souvislosti s počasím. Změní na tom něco příchod jara?

Kdyby to bylo jako u chřipky, tak by to mělo po sezoně hypoteticky klesat.

Ale vzhledem k tomu, že se to vyskytuje i v Singapuru nebo na jiných místech, kde je subtropické počasí, tak to na mě nedělá dojem, že by sezonnost na to měla nějaký vliv.

Nejezděte do Itálie, vyzývá Babiš

Koronavirus

Co budete vykonávat ohledně těch tří prvních nakažených a co by měli lidé, kteří vědí, že se s nimi setkali, dělat?

Budeme hledat jejich kontakty a ty půjdou do izolace.

Domácí?

Většinou půjde o izolaci domácí, pokud nebudou zdravotní komplikace.

Reklama

Výběr článků

Načítám