Hlavní obsah

Prymula: Pandemie nekončí a možná bude ještě potřeba, abych byl angažován

Právo, Jan Martinek

Epidemiolog a v pondělí vládou jednomyslně jmenovaný vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula v rozhovoru pro Právo mluvil o aktuálním stavu epidemie i o své budoucnosti ve vládním týmu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Roman Prymula

Článek

Jak si ČR nyní s epidemií covid-19 stojí? Čísla pozitivně testovaných se trochu zvyšují, jde skutečně jen o uzavřená ohniska?

Celková situace je poměrně klidná, nemáme žádný dramatický nárůst. Podařilo se úplně eliminovat původní ohniska v Chebu, Domažlicích a Mariánských Lázních, kde přírůstky prakticky nejsou.

Aktuální ohnisko je ale v Karviné v Dole Darkov, kde je počet nakažených poměrně vysoký. Celé OKD má asi dvanáct tisíc zaměstnanců a je tam potenciální možnost šíření. Zde podnikáme intenzivní opatření. Už se to rozšířilo mezi rodinné příslušníky, a to je problém. Zvýšený výskyt je také v Praze, včetně dělnických ubytoven.

Důl Darkov přerušil těžbu

Koronavirus

Jak moc se máme bát druhé vlny? Epidemiolog Rastislav Maďar nedávno varoval, že na podzim se zase může ekonomika zavírat.

Doufám, že na podzim všechno nezavřeme, ale druhá vlna je hodně pravděpodobná. Opatření jsou velmi rozvolněna. V Jižní Americe se koronavirus šíří nekontrolovatelným způsobem a očekává se, že ještě dva a půl měsíce se takhle šířit bude. Hrozí nebezpečí, že do Evropy přijde epidemie z druhé strany. Ale vzhledem k tomu, že všechny evropské země opatření rozvolňují samy o sobě, tak se do Evropy může nemoc vrátit i dřív.

Jsou i studie, které tvrdí, že druhá vlna už nepřijde, to ale považuji za věštění z křišťálové koule. Nikdo nemá tak dokonalý model, aby to mohl přesvědčivě dokázat. Objevila se singapurská studie, která určuje, ve kterém měsíci se ve které zemi nemoc zastaví, a to je podle mě už úplná futurologie, která může být těžko podložena reálným výpočtem.

Jsou věci, které je nutné rozvolnit, ale některá pravidla jsou zbytečně složitá a kostrbatá

Mám pocit, že sám byste rozvolňoval daleko pomaleji…

Jsou věci, které je nutné rozvolnit, ale některá pravidla jsou zbytečně složitá a kostrbatá. Když rozvolnit, tak by to mělo být schůdné. Ekonomický tlak je samozřejmě obrovský.

Nedávno jste řekl, že ČR by měla mít k dispozici nové testy na koronavirus z USA na bázi proteinu, pak budeme moci testovat lépe a rychleji. V jakém je to stadiu?

V tuto chvíli máme buď rychlotesty na protilátky, nebo laboratorní PCR testy, které ale vyžadují nákladné vybavení a trvá poměrně dlouhou dobu, aby procedura proběhla.

Nyní jsou k dispozici testy ze slin, které jsou zajímavé, ale také fungují na bázi PCR, a pak testy rapid, které jsou rychlejší, ale nemají takovou citlivost a také vyžadují vybavení.

Nedávno v USA vyvinuli testy na bázi proteinů, které jsou podstatně levnější a rychlejší. Zatím jich tolik nevyrábějí, ale pokud se podaří výrobu zmnohonásobit, bude o ně mít zájem celý svět.

Kývl jste premiéru Babišovi na funkci vládního zmocněnce. Co budete dělat?

Během koronavirové krize se zjistilo, že u nás máme ve zdravotnictví řadu zajímavých nápadů, špičkových vědců, ale nevidíme tolik jejich praktickou realizaci. Patentů je málo, řada z nich končí v zahraničí. Chceme je přitáhnout k nám. Znamená to reorganizaci zdravotnického výzkumu obecně, nastavit koncepci tak, aby fungovala centrální zadání výzkumu, abychom měli preferované oblasti sponzorované státem.

Prymula bude vládním zmocněncem. Kabinet rozhodl jednomyslně

Domácí

Čím vás Babiš přesvědčil, že nakonec zůstanete ve státním sektoru?

Pravda je, že pandemie nekončí a možná bude ještě potřeba, abych byl angažován. Na Úřadu vlády bych byl blíž k tomu, vrátit se na chvíli do procesu. A také je třeba říct, že věda a výzkum ve zdravotnictví je oblast, která mě celý život zajímala a ve které jsem vždy dělal.

Někteří ale kritizovali dvojkolejnost, kdy budeme mít ministra zdravotnictví a na druhé straně vládního zmocněnce pro zdravotnictví.

Dohodli jsme si oblast zájmů, která se téměř nepotkává. Věda a výzkum se prakticky nekříží s resortem zdravotnictví. Co se týká koronaviru, dohodli jsme se s panem ministrem na spolupráci na bázi klinického týmu.

Poslední dny to vypadalo, že vztahy mezi vámi a ministrem Vojtěchem jsou napjaté. Čím to, že z ministerstva tak rychle odcházíte?

Já jsem odcházel už na přelomu února a března, ale kvůli koronavirové krizi se to protáhlo, cítil jsem povinnost zůstat.

Sám jste řekl, že jste měl problém s některými lidmi kolem Vojtěcha.

To stále trvá, ale pana ministra se to zase tolik netýkalo, takže s ním jsme se dohodli.

To byla jen mediální zkratka... Prověrka nemá s popularitou opravdu nic společného

Řekl jste, že bezpečnostní prověrku po vás na ministerstvu chtěli, protože se vás bojí kvůli popularitě. Ale před rokem, kdy prověrka byla nařízena, jste ještě tolik populární nebyl.

To byla jen mediální zkratka, mluvil jsem ve skutečnosti o něčem jiném. Prověrka nemá s popularitou opravdu nic společného.

Dříve jste hodně prosazoval čínskou medicínu, kterou vám vaši kritici omlacují o hlavu. Budete tuto oblast prosazovat jako vládní zmocněnec?

Tady ani tak nejde o vědu jako spíš o doplňkovou medicínu a tím se zabývat nebudu. Ale opravdu si myslím, že v této oblasti jisté možnosti jsou. Existuje řada lidí, jejichž stav se po těchto procedurách výrazně zlepšil. Lidem například s psychosomatickým onemocněním čínská medicína pomáhá, ale vždy jen jako doplněk k „západní“ medicíně.

Reklama

Výběr článků

Načítám