Hlavní obsah

Prymula dál hájí svůj dopis pro WHO a zaútočil na Vojtěcha

Právo, tin

Exministr zdravotnictví Roman Prymula ve středu zareagoval na spekulace, že by svým dopisem Světové zdravotnické organizaci (WHO) z roku 2018, kdy byl náměstkem ministra zdravotnictví, a který zřejmě zatajil tehdejšímu ministrovi Adamu Vojtěchovi, mohl přivést Česko až k arbitráži. Podle něj za to může spíš Vojtěch a jeho nečinnost.

Foto: Novinky

Exministr zdravotnictví Roman Prymula

Článek

Prymula tehdy informoval WHO o tom, že společnost Praha Vaccines má oprávnění pracovat s nebezpečnými viry, a může tedy rozjet výrobu vakcín proti dětské obrně.

Kvůli Prymulově dopisu může ČR hrozit arbitráž

Domácí

Podle Vojtěcha ale společnost takové oprávnění neměla, o čemž o čtvrt roku později informoval WHO dalším dopisem. Právě kvůli tomu vláda její záměr vyrábět vakcíny zamítla. Společnost, která je dnes součástí americké firmy Novavax, kvůli tomu podala žalobu na ČR a ohání se právě Prymulovým dopisem.

Prymula nejdřív uvedl, že dopis byl standardní komunikací náměstka a že nic netajil. Ve středu napsal vyjádření, podle kterého jde o manipulaci a diskreditaci jeho osoby. Podle něj pouze reagoval na oficiální žádost, kterou si společnost na ministerstvo podala.

Prymula bude Babišovým poradcem na úřadu vlády

Domácí

„Žádné potvrzení jsem nevystavil a v dopise nic takového nestojí. Kdyby ministerstvo na onu žádost vůbec nereagovalo, jak se snaží někteří novináři manipulativně podsunout, tak by právě ona nečinnost ze strany úřadu byla záminkou k podání žaloby proti státu,“ citoval Prymulu server Seznam zprávy.

Obava ze žaloby jde podle Prymuly „za nečinností hygieniků a bývalého ministra Vojtěcha, který svým dopisem WHO vědomě a lživě informuje o neexistenci oficiální žádosti“.

Reklama

Výběr článků

Načítám